Food and Beverage Blog

Σημάδια εργασιακής εξουθένωσης (Employee Burnout)

Employee-Burnout

Η εξουθένωση των εργαζομένων (burn-out) μπορεί να προκληθεί από υπερβολικό φόρτο εργασίας, τοξικό εργασιακό περιβάλλον, κακή επικοινωνία και άλλους παράγοντες

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα Mckinsy and Co, σχεδόν το 50% των εργαζομένων αναφέρει κάποιο αίσθημα εξάντλησης - αλλά όπως επισημαίνεται, αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να υπολείπεται της πραγματικότητας, καθώς τα άτομα που πλήττονται από επαγγελματική εξουθένωση είναι λιγότερο πιθανό να συμπληρώσουν μια έρευνα, ακόμη και μια έρευνα για την ίδια την εξουθένωση.

Για παράδειγμα, το 40% των ατόμων που εγκατέλειψαν τις δουλειές τους το 2021 ανέφεραν το «burnout» ως κύριο λόγο και μάλιστα οι περισσότεροι δεν είχαν δώσει σημάδια οτι θα εγκαταλείψουν. Για το 28% από αυτούς δε, η κατάσταση ήταν αρκετά σοβαρή αφού άφησαν μια δουλειά χωρίς να έχουν βρει κάτι άλλο να κάνουν.

Τι είναι το εργασιακό Burn-out;

Η εργασιακή «εξάντληση» μπορεί ή πρέπει να ταξινομηθεί ως ιατρική κατάσταση αλλά το θέμα παραμένει ακόμα υπό συζήτηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμπεριλάβει την επαγγελματική εξουθένωση στη Διεθνή Ταξινόμηση Νόσων, αλλά σταμάτησε να την κατατάσσει στα ιατρικά περιστατικά.

Ανεξάρτητα από την ιατρική κατάταξή του, η επαγγελματική εξουθένωση αλλάζει τη ζωή για όσους επηρεάζονται από αυτήν, καθώς και για τις οικογένειες τους αλλά και τους εργοδότες τους. Η επαγγελματική εξουθένωση, που προκαλείται από χρόνιο ή παρατεταμένο στρες, οδηγεί σε σωματική και ψυχική εξάντληση που επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου, από τη μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία έως την ατονία και τον εκνευρισμό στο σπίτι.

Οι αιτίες της επαγγελματικής εξουθένωσης περιλαμβάνουν:

 • Πολλές ώρες εργασίας εκτός του κανονικού ωραρίου (υπερωρίες)
 • Υψηλές προσδοκίες ή πίεση χρόνου
 • Αίσθημα υπερκόπωσης και/ή υποεκτίμησης
 • Έλλειψη επικοινωνίας και υποστήριξης από διευθυντές και συναδέλφους
 • Έλλειψη δικαιοσύνης ή ισότητας μέσα στην εργασία
 • Συγκρούσεις εργαζομένων

Παράγοντες άγχους εκτός του χώρου εργασίας οι οποίοι δρουν όμως καταλυτικά για την εκδήλωση του: 

 • Πίεση οικογενειακών βαρών 
 • Οικονομικό άγχος, 
 • Παγκόσμια γεγονότα (πανδημική αβεβαιότητα, κοινωνική αναταραχή, οικονομική αστάθεια, ενεργειακή κρίση, επισιτιστική κρίση)

Σημάδια εξουθένωσης εργαζομένων
Όπως είπαμε παραπάνω, μπορεί ο υπάλληλος να μην δώσει καθόλου σημάδια οτι οδεύει προς την παραίτηση. Γι αυτό θα πρέπει ένας καλός προϊστάμενος να αναγνωρίσει τα σημάδια. 

Τα σημεία και τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης γενικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Παρακολουθήστε για αλλαγές στη συμπεριφορά και την απόδοση των εργαζομένων, όπως:

1. Εξάντληση
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν εξάντληση συνήθως αισθάνονται πλήρη εξάντληση - σωματική, ψυχική και συναισθηματική. Μπορεί να φαίνονται άτονοι, πεσμένοι και χωρίς την ενέργεια που απαιτείται για να κάνουν βασικές εργασίες. Μπορεί να νιώθουν ότι νυστάζουν συνέχεια, αλλά ταυτόχρονα δεν κάνουν ποιοτικό ύπνο.

Άλλα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους τάσης, πόνους και πόνους και γαστρεντερικά προβλήματα.

2. Μειωμένη παραγωγικότητα
Καθώς οι κουρασμένοι εργαζόμενοι αποδεσμεύονται από τον χώρο εργασίας και τους συναδέλφους τους, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υποφέρει η παραγωγικότητα τους. Μπορεί να παρατηρήσετε λιγότερη δημιουργικότητα, απροσεξία στις εργασίες τους, αδιαφορία για τους στόχους απόδοσης, απουσία για ασήμαντες αιτίες.

3. Κυνισμός και αρνητισμός
Το αυξανόμενο άγχος και η απογοήτευση μπορεί να οδηγήσει τους εργαζόμενους να αισθάνονται κυνικά για τη δουλειά τους και για αυτούς με τους οποίους συνεργάζονται. Μπορεί να είναι απαθείς, απόμακροι και αποκαρδιωμένοι. Μπορεί να σταματήσουν να συμμετέχουν σε συναντήσεις, να αφήνουν μηνύματα αναπάντητα και να χάνουν προθεσμίες. Ο ενθουσιασμός τους για την αντιμετώπιση νέων έργων  ή ακόμη και για την ολοκλήρωση αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη πάει περίπατο. Μπορεί να παραπονιούνται για το παραμικρό και να υποστηρίζουν ότι η δουλειά τους είναι άσκοπη ή χωρίς αξία.

4. Αποσύνδεση
Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξάντλησης μπορεί να βιώσουν μια ορισμένη αποσύνδεση από την εργασία τους και τους συναδέλφους τους. Η εξουθένωση μπορεί να μας κάνει να βιώσουμε έλλειψη ενδιαφέροντος και ελπίδας. Η αποσύνδεση μπορεί να θεωρηθεί ως προειδοποιητικό σημάδι, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για burn-out.

5. Απομόνωση
Ένα άλλο σημάδι εξουθένωσης είναι όταν οι εργαζόμενοι αποφεύγουν τους συναδέλφους τους ή χάνουν τη φιλική ή κοινωνική τους προσωπικότητα. Αυτό το προειδοποιητικό σημάδι είναι ένας λόγος για τον οποίο η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητη, καθώς ορισμένοι υπάλληλοι μπορεί να είναι ήδη εσωστρεφείς και ντροπαλοί. Δώστε προσοχή σε αυτούς τους υπαλλήλους και παρατηρήστε τυχόν μακροπρόθεσμες αλλαγές συμπεριφοράς.

6. Αρνητική στάση
Όταν ένας υπάλληλος βιώνει υψηλά επίπεδα άγχους και κουρασμένης διάθεσης, μπορεί να αναπτύξει μια αξιοσημείωτη αρνητική στάση. Η αναστάτωση τους μπορεί να τους κάνει να συμπεριφέρονται εκτός ορίων. Ωστόσο, όλοι έχουμε μια κακή μέρα, επομένως είναι σημαντικό να παρατηρήσετε μακροπρόθεσμη και ασυνήθιστη αρνητικότητα όχι μεμονωμένα περιστατικά.

7. Αυξημένη απουσία
Ένας υπάλληλος που βρίσκεται στα πρόθυρα της επαγγελματικής εξουθένωσης, είναι πιθανό να βιώνει πολλά ψυχικά ή συναισθηματικά συμπτώματα που μπορεί να τον κάνουν να αισθάνεται σωματική αδιαθεσία. Η εξουθένωση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία να σηκωθεί κανείς από το κρεβάτι λόγω υπερβολικού στρες. Τα τηλέφωνα για έκτακτη απουσία λόγω αδιαθεσίας θα χτυπάνε πιο εύκολα και χωρίς πολλή σκέψη.

Ποια είναι τα πέντε στάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης;
 1. Φάση μήνα του μέλιτος- Αυτό συμβαίνει συνήθως στην αρχή μιας νέας θέσης εργασίας και χαρακτηρίζεται ως παραγωγικό άγχος όπου ο εργαζόμενος αισθάνεται εξαιρετικά ενεργητικός και ενθουσιώδης πιέζοντας τον εαυτό του να αποδείξει πράγματα.
 2. Εναρκτήριο στρες- Αυτό το στάδιο της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι όταν ο αρχικός ενθουσιασμός αρχίζει να εξασθενεί και η εργασία αρχίζει γίνεται αγχωτική.
 3. Χρόνιο στρες- Όταν το εργασιακό άγχος επιμένει, γίνεται χρόνιο. Το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε. Αυτό θα οδηγήσει σε μια λιγότερο ικανοποιητική ζωή και το αίσθημα της εξάντλησης και της αποτυχίας θα αρχίσει να γιγαντώνεται.
 4. Burnout- Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται ως αίσθημα απελπισίας, απόγνωσης ή ανησυχίας και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν σωματικά προβλήματα όπως πονοκεφάλους ή γαστρεντερικά προβλήματα. Αυτό είναι το στάδιο όπου μπορεί να παρατηρήσει κανείς τον εαυτό του να απομονώνεται ή να ενεργεί εκτός του κανονικού.
 5. Συνεχής εξάντληση- Αυτό το τελευταίο στάδιο είναι εξαιρετικά έντονο και προκαλεί ψυχική και σωματική εξάντληση καθώς και κατάθλιψη και άγχος.
Photo by Lucas Pezeta
Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα