Food and Beverage Blog

Η ποικιλία Gewürztraminer

gewurztraminer-d-alsace

Η γερμανική ονομασία Gewürztraminer σημαίνει «Αρωματικό Traminer» από το Gewürz το οποίο σημαίνει μπαχαρικό - καρύκευμα και εμφανίζεται στη Γερμανία από τον 16ο αιώνα. Αυτή η ποικιλία σταφυλιού, φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη του Savagnin blanc, που ονομάζεται επίσης Traminer στο Νότιο Τιρόλ (περιοχή που βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία).

Ιστορία του Gewürztraminer

Η ιστορία ξεκινά με την αρχαία ποικιλία Traminer, ένα σταφύλι με πράσινο φλοιό που πήρε το όνομά του από το χωριό Tramin, που βρίσκεται στο Νότιο Τιρόλ, μια γερμανόφωνη επαρχία στη βόρεια Ιταλία. Ο διάσημος αμπελογράφος Pierre Galet πίστευε ότι το Traminer ήταν πανομοιότυπο με το πρασινόδερμο Savagnin blanc (όχι Sauvignon blanc). Πιο πρόσφατα οι ειδικοί απεφάνθησαν ότι το Savagnin blanc έχει μικρές διαφορές στο σχήμα των φύλλων και στην περιεκτικότητα σε γερανιόλη.

Το Traminer καταγράφεται ιστορικά στο Tramin από το 1000μ.χ. περίπου έως τον 16ο αιώνα. Διαδόθηκε από τον Ρήνο μέχρι την Αλσατία, μέσω του Παλατινάτου, όπου το Gewürz (μπαχαρικό) προστέθηκε σαν συνθετικό για πρώτη φορά στο όνομά του. 

Gewürztraminer


Οι περιοχές που ευδοκιμεί

Το Gewürztraminer χρειάζεται ένα σχετικά δροσερό κλίμα για να αναδείξει τα αρώματά του διατηρώντας τα επίπεδα αλκοόλ χαμηλά. Είναι ευαίσθητο σε πολλές ασθένειες, πράγμα που σημαίνει ότι αν και αυτό το σταφύλι είναι γνωστό, δεν φυτεύεται στη Γαλλία, ευρέως έξω από τα σύνορα της Αλσατίας.

Το βρίσκουμε...

🍇Αλσατία που είναι η έδρα του gewürztraminer. Είναι ένα από τα τέσσερα «ευγενή σταφύλια» της περιοχής που επιτρέπονται στους αμπελώνες Grand cru της Αλσατίας.

 🍇Βόρεια Ιταλία. Μικρές ποσότητες gewürztraminer φυτεύονται στο Alto Adige, όπου μπορεί να προέρχεται το σταφύλι traminer. Ωστόσο, επειδή το gewürztraminer δεν είναι εύκολο να αναπτυχθεί και παράγει σχετικά λίγους καρπούς, οι Ιταλοί οινοποιοί στην περιοχή τείνουν να προτιμούν το πιο διαδεδομένο αρωματικό μοσχάτο.

 🍇Γερμανία, όπου κατασκευάζονται πιο πλούσια και ξηρά κρασιά στο Baden και το Pfalz.

 🍇Αυστρία, ιδιαίτερα στη Στυρία και το Μπούργκενλαντ, όπου παρασκευάζονται κυρίως επιδόρπια κρασιά.

 🍇Ισπανία, στην περιοχή Penedès.

🍇 Ελλάδα 

 🍇Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

 🍇ΗΠΑ, σε οινοπαραγωγικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του Όρεγκον και της πολιτείας της Ουάσιγκτον, του Sonoma και του Monterey στην Καλιφόρνια, στο Finger Lakes της Νέας Υόρκης.

 🍇Χιλή, στο νότιο τμήμα της χώρας που έχει κλίματα αρκετά δροσερά για το gewürztraminer. Το αρωματικό torrontés της Αργεντινής εξακολουθεί να είναι πιο δημοφιλές από τα gewürztraminer στη Νότια Αμερική λόγω της υψηλότερης οξύτητάς του.

 🍇Αυστραλία. Μερικές εκατοντάδες στρέμματα gewürztraminer καλλιεργούνται στην Αυστραλία, αλλά το κλίμα είναι πολύ ζεστό και τα σταφύλια πρέπει να μαζευτούν νωρίς πριν αναπτύξουν τα αρώματά τους.


Ο παλαιότερος αμπελώνας Gewürztraminer είναι άνω των 400 ετών. Είναι στο Pfalz της Γερμανίας, όπου το σταφύλι ονομάζεται Roter Traminer (Savagnin Rose). Επειδή το σταφύλι είναι τόσο δύσκολο στην καλλιέργεια, οι επιστήμονες της αμπέλου στη Γερμανία έχουν κάνει πολλές διασταυρώσεις των σταφυλιών Gewürztraminer με άλλα σταφύλια, αλλά κανένα δεν ήταν τόσο επιτυχημένο.

 

Τι γεύση έχει το Gewürztraminer;

Το Gewürztraminer είναι διάσημο για το άρωμά του, το οποίο είναι γεμάτο τροπικά φρούτα και άνθη, όπως:

  • Λίτσι (Ασιατικό φρούτο)
  • Βερύκοκκο
  • Ροδάκινο
  • Ανανάς
  • Πεπόνι
  • Τζίντζερ
  • Πέταλα τριαντάφυλλου
  • Καπνός

Στο στόμα, το Gewürztraminer έχει γεμάτο σώμα, με υψηλό αλκοολικό βαθμό και μέτρια έως χαμηλή οξύτητα. Μερικές φορές μπορεί να είναι ελαφρώς ανθρακούχο ή να έχει ένα λιπαρό, πικρό φινίρισμα. Το ξηρό Gewürztraminer μπορεί να έχει γλυκιά γεύση λόγω της υψηλής αλκοόλης και των ώριμων φρούτων του.


wine-in-vineyard

Πώς να συνδυάσετε το Gewürztraminer;

Ο συνδυασμός φαγητού με το gewürztraminer προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες. Η φυσική χαμηλή οξύτητα και η γλυκύτητα του σταφυλιού δημιουργούν έναν τέλειο συνδυασμό με τα πικάντικα ταϊλανδέζικα ή ινδικά πιάτα που είναι δύσκολο να συνδυαστούν με πιο όξινα ή ταννικά κρασιά. Το gewürztraminer συμπληρώνει πολύπλοκες ασιατικές σάλτσες που συνδυάζουν γλυκές, πικάντικες και αλμυρές γεύσεις και η υψηλή περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ του δίνει το σώμα να αντέχει σε πολύ έντονα πιάτα.


Το Gewürztraminer είναι επίσης ένα ιδανικό κρασί και για brunch, όπου η φρουτώδης γλύκα του συνδυάζεται με φρουτοσαλάτες, βάφλες ή κις.alert-info


Τα επιδόρπια κρασιά που παρασκευάζονται από gewürztraminer συνδυάζονται καλά με κάθε είδος μαλακού τυριού, ειδικά με πικάντικα, αλμυρά τυριά όπως το ροκφόρ. Στην Αλσατία, το gewürztraminer απολαμβάνεται συχνότερα με το τοπικό τυρί Munster. Η γλυκύτητα του gewürztraminer ανακόπτει με επιτυχία και τον λιπαρό πλούτο του φουά γκρα.


Γνωστά Ελληνικά Gewürztraminer

Μελισσόπετρα Τσελέπου Gewürztraminer 

Gewurztraminer Κτήμα Δύο φίλοι

Gewürztraminer “Τρείς Παράδες” Κτήμα Κοκοτού

Λένγκα Gewürztraminer Κτήμα Αβαντίς

Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα