Food and Beverage Blog

Πως το σπίτι μπορεί να μας τροφοδοτεί με επιπλέον άγχος

home-interior-relaxing

Το καθημερινό μας άγχος προκαλείται από πολλά πράγματα. Μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές μας υποχρεώσεις στην εργασία ή στην προσωπική μας ζωή. Τρεις κύριες κατηγορίες πρόκλησης άγχους, είναι η εργασία μας, οι σχέσεις μας και τα οικονομικά μας. Ωστόσο, ένας παράγοντας άγχους που μπορεί να έχει αγνοήσει κανείς είναι ο χώρος του σπιτιού.

Ένα ακατάστατο  σπίτι προκαλεί περιττό άγχος στο μυαλό μας, καθώς τείνουμε να βλέπουμε τα σπίτια μας ως προέκταση του εαυτού μας.

Το σπίτι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μέρος που γεμίζετε με όμορφα έπιπλα και αξεσουάρ. Είναι ένα ιδιωτικό καταφύγιο. Ως το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που βλέπετε, το σπίτι σας έχει τη δύναμη να δώσει τον παλμό για την υπόλοιπη μέρα σας. Δεν θα έπρεπε λοιπόν το σπίτι σας να είναι όσο το δυνατόν πιο σωστό ως περιβάλλον, ώστε να μη συμβάλλει στην προσθήκη υποσυνείδητου άγχους;

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες πιθανές αιτίες με τις οποίες το σπίτι σας μπορεί να σας αγχώνει, καθώς και κάποιες εύκολες τροποποιήσεις για να δώσετε στο χώρο σας μια πιο χαλαρωτική αίσθηση.

Ανεπαρκές φως

Μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη του καλού φωτισμού. Το φυσικό φως μας βοηθά να ρυθμίσουμε και να ανυψώσουμε τη διάθεσή μας, και η έλλειψη αρκετού από αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Οι άνθρωποι υποσυνείδητα προτιμούν να βρίσκονται κάτω από διακεκομμένο φωτισμό, το οποίο είναι το ίδιο φως που μπορεί να βιώσετε όταν ο ήλιος λάμπει μέσα από τα φύλλα ενός δέντρου.

Δεν χρειάζεται να έχετε ένα διαμέρισμα στο δάσος για να πετύχετε αυτό το εφέ. Μπορείτε να δημιουργήσετε μικρές φωτεινές περιοχές αντί ενός δυνατού κεντρικού φωτισμού.


 Υπερβολικές εναλλαγές χρωμάτων

Οι άκρως κορεσμένες αποχρώσεις και τα πολλαπλά χρώματα που κάνουν αντίθεση μπορεί να είναι εξαιρετικά για να δώσουν ζωντάνια στους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτός για παρατεταμένες χρονικές περιόδους και θα οδηγήσει σε άγχος.

Βέβαια επειδή τα έντονα χρώματα μπορεί να είναι αγχωτικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα εξαλείψετε εντελώς από το χώρο σας. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε αυτές τις ζωντανές αποχρώσεις με μέτρο.

Σκεφτείτε τη φύση για την παλέτα σας. Στη φύση, τα γήινα ουδέτερα εμφανίζονται σε μεγαλύτερη αναλογία, ενώ τα έντονα χρώματα εμφανίζονται σε μικρότερες ποσότητες σε λουλούδια και φυτά.

Όχι αρκετή εναλλαγή

Εάν τα έντονα χρώματα είναι πολύ αγχωτικά, μην πάτε στο άλλο άκρο και βάψετε όλο το σπίτι λευκό γιατί θα καταφέρετε το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Χώροι χωρίς διακύμανση  στην απόχρωση μπορούν να προκαλέσουν την αντίθετη ψυχική απόκριση

Οι ειδικοί λένε οτι το μπεζ είναι μια λιγότερο αγχωτική εναλλακτική λύση και δεν απαιτεί τόσο έντονη συντήρηση όπως η λευκή μπογιά. Ζεστάνετε το χώρο με τόνους σε ουδέτερες αποχρώσεις, όπως το καστανό, το γκρι και, φυσικά, το μπεζ.

Ταπετσαρίες και μοτίβα

Οι πάρα πολλοί πίνακες, κάδρα, ταπετσαρίες και μοτίβα, ειδικά όταν ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σε κλίμακα ή διαθέτουν πάρα πολλά χρώματα σε αντίθεση, μπορεί να δημιουργήσουν μια ψυχική ακαταστασία μέσα σε έναν χώρο, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει και πραγματική ακαταστασία. «Το προγονικό μας παρελθόν μάς κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί όταν μας περιβάλλουν πάρα πολλά σχήματα και χρώματα διότι δεν μπορούσε ο τότε άνθρωπος να διακρίνει αν ελλοχεύει κάπου, κάποιος κρυμμένος κίνδυνος.

Πάρα πολλή ορατή ακαταστασία

Η ακαταστασία μας κάνει να νιώθουμε ένταση και απαιτεί περισσότερη από τη διανοητική μας προσοχή. Τείνουμε να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στις υπερχειλισμένες στοίβες από χαρτιά στο γραφείο ή σε σωρούς από πράγματα στο σπίτι. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να τακτοποιήσει διανοητικά την ακαταστασία με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να δεχτεί εικόνες με τακτοποιημένες στοίβες ή οργανωμένους κάδους φύλαξης.

Περιορίστε την ακαταστασία στο ελάχιστο, αποθηκεύοντας τα υπάρχοντά σας σε δοχεία και καλάθια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να σκέφτεστε λιγότερο τη διαφαινόμενη ακαταστασία σας και περισσότερο τα σημαντικά πράγματα στη ζωή.

Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα