Food and Beverage Blog

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

greek-grapes


Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε πρόσφατα στους αρχαίους Φιλίππους, στη βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Πανεπιστήμιο παρουσίασε έρευνα που δείχνει ότι η παραγωγή και η κατανάλωση κρασιού στην Ευρώπη προέρχεται από την προϊστορική Ελλάδα.

Χιλιάδες αρχαίοι σπόροι και ρόγες σταφυλιών βρέθηκαν σε αρχαίο οίκημα της περιοχής των Φιλίππων, το περιεχόμενο του οποίου διατηρήθηκε στα χαλάσματα μιας πυρκαγιάς που ξέσπασε το 4300 π.Χ.

Το Τμήμα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διεξάγει αρχαιοβοτανική έρευνα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η έρευνα ξεκίνησε με τη χρήση αρχαιολογικής επίπλευσης, μιας αρχαιοβοτανικής τεχνικής δειγματοληψίας όπου μια αρχαιολογική εναπόθεση τοποθετείται σε μια δεξαμενή επίπλευσης με νερό που διαλύει την εναπόθεση μέχρι κομμάτια φυτών και άλλου υλικού να επιπλεύσουν στην επιφάνεια.

Η Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, διευθύντρια του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Έρευνας Αρχαιολογίας / ΕΔΑΕ και του Εργαστηρίου PlantCult στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, είπε:

Αυτά τα πρώτα βήματα ήταν το σημείο εκκίνησης για τα σημερινά ευρήματα. Τόνοι χώματος έχουν υποστεί επεξεργασία με τη μέθοδο της επίπλευσης και μια ποικιλία αρχαιολογικών χώρων έχουν ήδη ερευνηθεί ή βρίσκονται υπό αρχαιοβοτανική έρευνα. Χάρη στη δουλειά που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτά τα δεδομένα, που συχνά παραμελούνται από την έρευνα, παρέχουν πληθώρα πληροφοριών για την κοινωνική και οικονομική οργάνωση στη βόρεια Ελλάδα, τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, τις γεωργικές τους πρακτικές, καθώς και  συγκεκριμένες συμβολικές δραστηριότητες από την 7η έως την 1η χιλιετία π.Χ.

Το Πανεπιστήμιο ερευνά την προϊστορική Ελλάδα εδώ και δεκαετίες

Για χρόνια το τμήμα διευθυνόταν από τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, τον πρώην Ομότιμο Καθηγητή της προϊστορικής αρχαιολογίας, ο οποίος ηγήθηκε ανασκαφών σε πολλούς προϊστορικούς οικισμούς στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Το 1992 ξεκίνησε την ανασκαφή του νεολιθικού παραλίμνιου οικισμού στο Δισπηλιό στην Καστοριά. Ανακαλύφθηκαν μυριάδες αντικείμενα, τα οποία περιελάμβαναν κεραμικά, δομικά στοιχεία, σπόρους, οστά, ειδώλια, προσωπικά στολίδια, τρεις φλογέρες (που θεωρούνται οι παλαιότερες στην Ευρώπη) και την πινακίδα του Δισπηλιού

Η ανακάλυψη της ξύλινης πλάκας ανακοινώθηκε σε συμπόσιο τον Φεβρουάριο του 1994 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το παλαιοπεριβάλλον, η βοτανική, οι τεχνικές αλιείας, τα εργαλεία και τα κεραμικά του τόπου δημοσιεύθηκαν ανεπίσημα στο τεύχος Ιουνίου 2000 του Επτάκυκλου, ενός ελληνικού αρχαιολογικού περιοδικού.

Μιλώ και γράφω χρησιμοποιώντας το χώμα ως πρώτη ύλη ... αυτό το χώμα δεν είναι παρόμοιο με αυτό που βάζαμε στις γλάστρες μας κάθε φθινόπωρο. Είναι το χώμα ενός παράξενου κήπου, ενός κήπου όπου, χιλιάδες χρόνια πριν, άνθρωποι σαν εμάς, περπατούσαν στα σημάδια του μόχθου, του θυμού και της βιασύνης και της ηρεμίας τους που άφησαν πίσω τους. Άφησαν τα ίχνη της ζωής τους », σημείωσε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του« Λόγια και Κόμα (Λόγια και Χώμα) .

Ο Χουρμουζιάδης έφυγε από τη ζωή το 2013. 

Το άρθρο μεταφράστηκε από το αντίστοιχο ξενόγλωσσο άρθρο του Thomas Kissel στο περιοδικό  Greek Reporter alert-info

Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα