Food and Beverage Blog

Οι Γάλλοι παραγγέλνουν κρασιά από Ελληνική υποθαλάσσια κάβα

underwater-cava

Παραγγελίες Γάλλων γευσιγνωστών προκάλεσαν αίσθηση μετά από απαίτηση να προμηθευτούν ένα ελληνικό κρασί που παράγεται από τις πλέον γνωστές Γαλλικές ποικιλίες , Cabernet Sauvignon και Merlot, όταν μάλιστα γνωρίζουν ότι οι  παραγγελίες τους θα φτάσουν σε αυτούς μετά τον Ιούνιο του 2022.

Ο λόγος της επιθυμίας των Γάλλων somelier δεν είναι μόνο για να δοκιμάσουν πως αποδίδουν δυο γαλλικές ποικιλίες στο Ελληνικό *Τερουάρ αλλά για να δοκιμάσουν ένα ξεχωριστό κρασί που έχει την ιδιαιτερότητα να μείνει 12 μήνες στο βυθό της θάλασσας, στα νερά του Αγίου Όρους, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ουρανούπολης και Αμουλιανής».

Στην ετικέτα του κρασιού γράφει: Ieris Oinos, εμφιάλωση 2017. Τόπος του, ο «Ξηροπόταμος» της Ιερισσού Χαλκιδικής, της περιοχής που «βλέπει» από την μία πλευρά τον Ακάνθιο Κόλπο και από την άλλη τον Άθω και τον Κόλπο του Αγίου Όρους.

Εκατοντάδες φιάλες του κρασιού «Ιeris», μαζί μ εναν μικρό αριθμό φιαλών του ροζέ «Αμουλιανή», του ίδιου οινοποιείου, έχουν ποντιστεί τους τελευταίους μήνες σε τρία διαφορετικά σημεία της θαλάσσιας περιοχής, μεταξύ Ουρανούπολης- Αμουλιανής- ορίων του Αγίου Όρους , αποτελώντας την πρώτη υποθαλάσσια κάβα της Χαλκιδικής και του Βορείου Αιγαίου.

«Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο» λέει ο κ Ζαμάνης , διευκρινίζοντας ότι η υποβρύχια κάβα είναι σε τρία επίπεδα κι αφορά το βάθος των νερών. Το πρώτο, με σχετικά μικρό αριθμό φιαλών, βρίσκεται σε έναν ύφαλο μεταξύ Αμουλιανής και Ουρανούπολης, σε βάθος 4 μέτρων.

Αλλά γιατί υποβρύχια; Επειδή εκεί η παλαίωση γίνεται χωρίς οξυγόνο και χωρίς φως, με σταθερή θερμοκρασία για όσο διάστημα απαιτείται

Στον συγκεκριμένο ύφαλο τα μπουκάλια του κρασιού είναι ορατά σε όλους τους τουρίστες που επιλέγουν για την περιήγησή τους στις παραλίες της Ουρανούπολης και της Αμουλιανής με το ειδικό σκάφος που διαθέτει glass bottom (γυάλινο πυθμένα).

underwater-wine

Στο δεύτερο σημείο σε βάθος 9 μέτρων έχουν ποντιστεί φιάλες μέσα σε έναν σιδερένιο κλωβό. Σ αυτό πριν από λίγες ημέρες δύο δύτες… ανέσυραν ορισμένες φιάλες από τον βυθό για να παρουσιάσουν το περιεχόμενο της κάβας στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στο fam trip που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του 1ου Taste Halkidiki.

Παρόμοιο περιστατικό προέκυψε πριν από μερικά χρόνια μετά την ανακάλυψη ενός ναυαγίου που βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Φινλανδίας περίπου το 1840 ενώ μετέφερε τη σαμπάνια Veuve Clicquot στη Ρωσία. Συνολικά 46 μπουκάλια ανακτήθηκαν άθικτα και αν και παλαιώθηκαν για περισσότερο από έναν αιώνα, είχαν εντυπωσιακή φρεσκάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Το συγκεκριμένο σημείο είναι η χαρά των ερασιτεχνών δυτών καθώς η υποθαλάσσια κάβα βρίσκεται κοντά στα απομεινάρια της βυθισμένης αρχαίας Αμουλιανής και προσφέρει μια εξαιρετική καταδυτική εμπειρία. Για την επιτήρηση του σημείου το οινοποιείο συνεργάζεται με το Καταδυτικό Κέντρο της Ουρανούπολης αλλά και με άλλους φορείς της περιοχής που συμμετέχουν σε δράσεις καταδυτικού τουρισμού.

Πληροφορίες

*Το τερουάρ είναι ένα σύνολο εδαφοκλιματικών παραγόντων και ειδικών χαρακτηριστικών της περιοχής (ανάγλυφο, ρόδο των ανέμων, παρουσία υδάτων, δασών, ηλιακής ακτινοβολίας, χλωρίδας και πανίδας), που καθορίζει τα χαρακτηριστικά ποικιλίας των γεωργικών προϊόντων, κρασιών, καφέ, τσαγιού, ελαιολάδου, τυριών.

Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα