Oινοποιοί από όλη την Ελλάδα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους πρόσφατα για να διασώσουν απειλούμενες ποικιλίες αμπέλου που απειλούνται με εξαφάνιση στη χώρα μας.
Η ομάδα πιστεύει ότι αυτές οι προσπάθειες για τη διάσωση των ελληνικών ποικιλιών χρησιμεύουν ως ένα «ισχυρό» εμπορικό όπλο στα χέρια των Ελλήνων οινοπαραγωγών.
Αυτή η ομαδική προσπάθεια, υποστηριζόμενη τόσο από τους οινοποιούς όσο και από επιστήμονες στον τομέα της οινολογίας, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά κρασιού, η οποία είναι φυσικά εξαιρετικά ανταγωνιστική.
Όπως διαβάσαμε σε άλλο άρθρο από το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων, οι ελληνικές ποικιλίες «επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικροπεριβάλλον και, παρόλο που δεν καλλιεργούνται συστηματικά και απειλούνται με μείωση παραγωγής ή ακόμη και εξαφάνιση, επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα».
Οι ποικιλίες που η ομάδα επιχειρηματικών και επιστημονικών εμπειρογνωμόνων στοχεύει να σώσει και να αποκαταστήσει αντιπροσωπεύουν σήμερα μόνο το δέκα τοις εκατό της συνολικής παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα.
Οι ποικιλίες που εντοπίστηκαν είναι το Λημνιό, η Σέφκα, ο Μπουγιαλμάς, το Ζουμιάτικο, ο Καρναχαλάς, το Παμίδι ή Παμίτι, το Μαυρούδι και τέλος η Κερατσούντα. Όπως απέδειξαν τα ευρήματα της έρευνας, υπάρχουν γενετικά συγγενείς ποικιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα & Βουλγαρία: το ελληνικό Ζουμιάτικο με το βουλγαρικό Dimyat, το Παμίδι με το Pamid, το Μαυρούδι με το Mavrud.
Πρόκειται για ποικιλίες που ζουν παρατημένες εδώ και χρόνια, χωρίς φροντίδα και όμως το έκαναν το κρασί τους - Αναστασία Γιαννακούλα, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ
Οι παραπάνω ποικιλίες υπάρχουν στην Ελλάδα και παράγουν κρασί εδώ και χρόνια, ωστόσο καλλιεργούνται σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις διεθνείς ποικιλίες και έτσι απειλούνται με εξαφάνιση, παρά την εξαιρετική προσαρμογή που έχουν στο φυσικό περιβάλλον.
Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι αυτές οι ποικιλίες είχαν πολύ μεγαλύτερη διάδοση στο παρελθόν.
Το κρασί παράγεται στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν 6.500 χρόνια, με μερικές από τις ποικιλίες του να αναγνωρίζονται για την ποιότητα και τη γεύση τους παγκοσμίως.
Φωτογραφία από από το Pixabay