Food and Beverage Blog

Catering - Πως να δημιουργήσετε ένα μενού για εκδήλωση

catering-menu

Το μενού είναι το πιο ουσιαστικό κομμάτι του catering γιατί είναι το πρώτο πράγμα που θα ζητήσουν οι υποψήφιοι πελάτες μόλις έρθουν σε επαφή μαζί σας. Είναι το κεντρικό στοιχείο που θα παρουσιάσετε στους πελάτες σας στην αρχική σας συνάντηση, προκειμένου κατόπιν να χτίσετε ολόκληρη την εκδήλωση . 

Βέβαια δεν μπορούμε να μιλήσουμε απλά και μόνο για τους κανόνες που διέπουν τα ιδανικά μενού για catering χωρίς να αναφερθούμε στο τι είναι γενικότερα το Catering.

Τα μενού που προορίζονται για catering είναι απλούστερα, για να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πελατών με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. 

 

Εάν είστε ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου και θέλετε να προσθέσετε την παροχή υπηρεσιών catering στην εγκατάστασή σας, τότε πρέπει να κατανοήσετε οτι δεν μπορείτε να προσφέρετε το κανονικό μενού του εστιατορίου σας. Το μενού ενός εστιατορίου είναι πιο περίπλοκο και μπορεί να επιβραδύνει την κουζίνα. 

catering-setup

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε να δημιουργήσετε ένα μενού για catering;

Για να ξεκινήσετε τη δημιουργία ενός μενού, υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας. Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το χάος των υπηρεσιών που θέλετε να παράσχετε στους πελάτες και θα σας υποδείξουν τους περιορισμούς που μπορεί να έχετε στην εκδήλωση. Μόλις δώσετε τις απαντήσεις, η προσθήκη τροφίμων και η τιμολόγηση τους θα είναι κάτι πανεύκολο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 1. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥ;

Κοιτάζοντας τον ανταγωνισμό, θα μπορέσετε να παραλείψετε πολλές εργασίες, που θα έπρεπε να κάνετε. Με άλλα λόγια, αφήστε τον ανταγωνισμό να κάνει τη δουλειά για εσάς. Θα μπορέσετε να δείτε πού κυμαίνεται η τιμολόγηση, τι πράγματα προτιμούν, πόσα πληρώνουν, δίνοντάς σας μια ιδέα για το πόσο είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οι πελάτες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2. ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΕΓΩ;

Αφού ερευνήσετε τον ανταγωνισμό σας, θα μάθετε τι είδους υπηρεσίες είναι δημοφιλείς στην περιοχή σας. Εάν για οποιονδήποτε λόγο θέλετε να προσφέρετε κάτι διαφορετικό, ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω τύπους εστίασης και επιλέξτε τις υπηρεσίες που πιστεύετε ότι θα σας ωφελήσουν περισσότερο στην εξεύρεση πελατών.

 1. Corporate Catering
 2. Wedding Catering
 3. Social Event Catering
 4. Concession Catering
catering-buffet


ΕΡΩΤΗΣΗ 3. ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ;

1. Corporate Catering
Αφορά την παροχή τροφίμων και ποτών σε εταιρικές δεξιώσεις. Οι λειτουργίες μπορεί να κυμαίνονται από μικρές συγκεντρώσεις εντός των γραφείων έως πολυτελή δείπνα σε ειδικές αίθουσες. Το κόστος μιας εταιρικής εκδήλωσης εστίασης θα εξαρτηθεί επίσης από το μέγεθος και το επίπεδο της εταιρείας που φιλοξενείται.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ορισμένες εταιρικές εκδηλώσεις δείχνουν να είναι πολύ κομψές, σχεδόν όλες οφείλουν να αποπνέουν ένα χαλαρό κλίμα. Χρησιμεύουν ως ευκαιρίες για να φέρουν κοντά τους συναδέλφους, να αναπτύξουν σχέσεις και να δικτυωθούν. Είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί από κάποιον που ειδικεύεται στην εξυπηρέτηση εταιρικών εκδηλώσεων ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χαλαρή ατμόσφαιρα ενώ την ίδια στιγμή όλα να δουλεύουν ρολόι.

Τύποι Corporate Catering
 • Breakfast
 • Luncheons and Barbecues
 • Conventions, Tradeshows and Conferences
 • Board Meetings
 • Product Launches
2. Wedding Catering
Ο γάμος είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή ενός ζευγαριού. Σε αντίθεση με την εταιρική εστίαση, η εστίαση γάμου δεν είναι τυχαία υπόθεση. Απαιτεί σημαντική προσοχή στη λεπτομέρεια και χρόνο προετοιμασίας. Απαιτεί επίσης σαφή επικοινωνία με όλους του συντελεστές του γάμου, συμπεριλαμβανομένου του DJ, των προμηθευτών και των φωτογράφων. 

Ένας έμπειρος caterer γάμου θα γνωρίζει αρκετούς εξωτερικούς συνεργάτες και θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στην ώρα τους και με χαμηλό προϋπολογισμό, ανεξάρτητα από το είδος του γάμου που σχεδιάζει.

Το wedding catering είναι κάτι πολύ περισσότερο από το μαγείρεμα και το σερβίρισμα του φαγητού. Ένας wedding caterer θα πρέπει να φροντίσει για τη βασική τουλάχιστον διακόσμηση, την τακτοποίηση και αρίθμηση των τραπεζιών, τη δημιουργία του seating plan και την παρουσίαση του φαγητού. 

Λαμβάνει επίσης υπόψη τις ιδιαίτερες επιθυμίες του ζευγαριού και προσαρμόζεται σε τροφικές αλλεργίες και διατροφικούς περιορισμούς. Συντονίζει επίσης ενοικιάσεις προϊοντων όπως λινων, εξοπλισμού και μισθώνει προσωπικό. Ένας έμπειρος caterer αναλαμβάνει τον λογιστικό σχεδιασμό, έτσι ώστε το ζευγάρι  να μπορεί να απολαύσει τη μέρα του χωρίς άγχος.

Τύποι Wedding Catering
 • A Plated, Sit-Down Dinner
 • Family-Style Dinner
 • Buffet Style
 • Food Stations
 • Cocktail Receptions
outside-catering


3. Social Event Catering

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις είναι πιο οικείες και απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Η κατηγορία περιλαμβάνει ειδικές εκδηλώσεις όπως πάρτι γενεθλίων, γιορτές συνταξιοδότησης, εγκαίνια κλπ

Ορεκτικά, ντεκόρ, μπάρμεν και σερβιτόροι είναι μερικά από αυτά που μπορεί να περιλαμβάνονται στα πακέτα catering κοινωνικών εκδηλώσεων. Λόγω της φύσης τους, τα catering μενού κοινωνικών εκδηλώσεων διαφέρουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διατροφικές ανάγκες των πελατών, τα αλλεργιογόνα, οι προτιμήσεις και οι πολιτισμικές πεποιθήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη για να είναι επιτυχής η εκδήλωση.

Τύποι Catering Κοινωνικών Εκδηλώσεων
 • Stationary Platters
 • Hors D’oeuvres
 • Small Plates and Stations
 • Three-Course Plated Dinner
 • Buffet
 • Outdoor BBQ
4. Concession Catering

Αυτή η κατηγορία catering χρησιμεύει για μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, καρναβάλια ζωντανές συναυλίες κλπ. Συνήθως, σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις προσφέρεται φαγητό με παράλληλη δυνατότητα προετοιμασίας των γευμάτων επίτοπου. Ο προγραμματισμός για αυτές τις εκδηλώσεις απαιτεί αρχικά να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τις σωστές επιλογές μενού για το κοινό σας. Ο σκοπός δεν είναι να παράσχετε μια μεγάλη ποικιλία ειδών, αλλά μάλλον να επικεντρωθείτε στις πιο δημοφιλείς επιλογές φαγητού και στην ταχύτητα εξυπηρέτησης. 

Συμπεριλάβετε τρόφιμα όπως μπιφτέκια, χοτ ντογκ, πατάτες με τυρί και μπέικον, παγωτό, λουκουμάδες κλπ, σχεδόν οτιδήποτε νόστιμο μπορείτε να σκεφτείτε,θα είναι εκεί. 


◈ ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ CATERING ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΟΥ;

Μερικές φορές η επιλογή του είδους της υπηρεσίας catering που θα προσφέρετε στον πελάτη σας δεν θα είναι καθόλου δύσκολη. Για παράδειγμα, οι γάμοι και οι εταιρικές εκδηλώσεις απαιτούν συγκεκριμένες υπηρεσίες που λίγο πολύ είναι οι ίδιες παντού. Ωστόσο, ορισμένα γεγονότα όπως συγκεντρώσεις τύπου reunion ή συγκεντρώσεις χρημάτων για αγαθοεργίες, όπου οι πελάτες έρχονται να φάνε, να διασκεδάσουν και να προσφέρουν χρήματα για έναν σκοπό, θα είναι πιο δύσκολο να συντονισθούν και να οργανωθούν. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να συνεργαστείτε με τον πελάτη σας για να κατανοήσετε τι εκδήλωση ακριβώς έχει στο μυαλό του. 

Ρωτήστε τους πελάτες αυτές τις δύο βασικές ερωτήσεις:

Είναι η εκδήλωση επίσημη ή άτυπη; Ορισμένα στυλ εστίασης λειτουργούν μια χαρά για επίσημες εκδηλώσεις και άλλα όχι. Για παράδειγμα, το Concession Catering είναι ιδανικό για μια υπαίθρια εκδήλωση, αλλά δεν θα λειτουργούσε ικανοποιητικά για γάμο.

Πόση ώρα έχουν οι επισκέπτες να φάνε; Εάν η εκδήλωση πρόκειται να διαρκέσει μόνο μία ώρα, οι επισκέπτες θα έχουν πιθανώς 30 λεπτά για να απολαύσουν ένα γεύμα. Σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, το στυλ εστιατορίου Concession Catering θα διευκολύνει τους επισκέπτες να πάρουν φαγητό από γύρω γύρω και να το απολαύσουν αργότερα, ώστε να μην βιαστούν να το τελειώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

wedding-catering


◈ ΤΙ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΒΩ;

Ανεξάρτητα από τον τύπο κουζίνας που έχετε, η βασική απαίτηση για το φαγητό είναι να μπορεί να μετακινηθεί με ασφάλεια. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να διανύσετε μεγάλη απόσταση για να φτάσετε στην εκδήλωση, θα πρέπει να μείνετε μακριά από πολύ ευπαθή τρόφιμα και πρώτες ύλες.

Στα μενού θα παρουσιάζετε τους ίδιους τύπους πιάτων για τις περισσότερες εκδηλώσεις απλά με μια διαβάθμιση σε ποικιλία και τιμές. Το μενού σας πρέπει να περιλαμβάνει πρώτες ύλες που μεταφέρονται εύκολα και που πιστεύετε ότι η ομάδα σας μπορεί να τα υλοποιήσει. 

Αν και μπορεί να αισθάνεστε σίγουροι με αυτά τα πιάτα, φροντίστε να προσφέρετε στους πελάτες δειγματισμό, για να βεβαιωθείτε ότι τους αρέσουν, πριν να έρθει η μέρα της εκδήλωσης.

Μπορείτε να δημιουργήστε ένα προσαρμοσμένο μενού. Γι αυτόν τον τύπο μενού, θα πρέπει να συνεργαστείτε με τον πελάτη σας για να δείτε ποια πιάτα προτιμά. Ένα προσαρμοσμένο μενού είναι πολύ ελκυστικό για τους πελάτες γιατί διασφαλίζει ότι θα έχουν ένα γεύμα που θα το απολαύσουν οι ίδιοι και οι καλεσμένοι τους. 

◈ ΠΩΣ ΤΙΜΟΛΟΓΩ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΜΟΥ;

Το κόστος ενός catering συνήθως περιλαμβάνει φαγητό, ποτό, προσωπικό, και τυχόν επιπλέον χρεώσεις που μπορεί να συμφωνηθούν. Ανάλογα με τον τύπο catering που θα παράσχετε, ο τρόπος τιμολόγησης των στοιχείων του μενού σας μπορεί να αλλάξει ελαφρώς. 

wedding-cakeΡίξτε μια ματιά στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τιμολογήσετε το μενού σας παρακάτω:

Σταθερή τιμολόγηση: Ένα σταθερό σύστημα τιμολόγησης καθορίζει τιμές που βασίζονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα και ποσότητες, όπως ένα κιλό χοιρινά φιλετάκια, πιατέλα ορεκτικών για 8 άτομα ή παϊδάκια για 12 άτομα.

Κλιμακούμενη τιμολόγηση: Η τιμολογιακή διακύμανση ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των ανθρώπων. Όσο περισσότεροι άνθρωποι, τόσο χαμηλότερο είναι το κόστος ανά άτομο.

Προσαρμοσμένες τιμές: Μπορείτε να χρεώνετε προσαρμοσμένες τιμές για event όπου επιβάλλονται ειδικά πρόσθετα. Είναι σημαντικό να συγκεντρώσετε όλες τις πληροφορίες πριν καθορίσετε την τιμή σας. To event μπορεί να απαιτεί περισσότερο προσωπικό εξυπηρέτησης, μεταφορά μεγάλων αποστάσεων και άλλα πολλά που θα μπορούσαν να αλλάξουν την τελική τιμή.

Άλλοι παράγοντες: Σε αντίθεση με την τιμολόγηση των εστιατορίων, πρέπει να λάβετε υπόψη το κόστος της εργασίας, τα αναλώσιμα, τη χρήση του εξοπλισμού σας εκτός καταστήματος και τα έξοδα αποστολής όταν υπολογίζετε το κόστος και τη στρατηγική τιμολόγησης σας.

Μόλις συγκεντρώσετε όλες τις πληροφορίες σας, το μόνο που απομένει είναι να τις βάλετε στο χαρτί. Βεβαιωθείτε ότι παρουσιάζετε το μενού σας στους πελάτες με επαγγελματικό τρόπο. Επιλέξτε ένα σχέδιο ή θέμα που ταιριάζει με τον τύπο της υπηρεσίας σας και δώστε στους πελάτες ένα αντίγραφο. 

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να το ανεβάσετε στον ιστότοπο της εταιρείας σας, ώστε οι πελάτες να μπορούν να το δουν. 

Θυμηθείτε, το μενού είναι η βάση της εταιρείας εστίασης, και σε συνδυασμό με την ικανοποίηση από το service, είναι αυτά που θα κάνoυν τους πελάτες να συρρέουν στην εγκατάστασή σας και θα σας επιτρέψουν να γίνετε επιτυχημένος ιδιοκτήτης επιχείρησης. 

Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα