Food and Beverage Blog

Are you nuts?

nuts-variety

Όχι, όποιος είναι φανατικός των ξηρών καρπών δεν είναι τρελός!!! Ναι, μιλάμε για super food αφού ανταγωνίζονται στην διατροφική αξία τροφές όπως το άπαχο κρέας, τα φρέσκα λαχανικά και το παρθένο ελαιόλαδο.

Αμύγδαλα, καρύδια,  φιστίκια,  φουντούκια είτε πολλοί άλλοι, οι ξηροί καρποί έχουν την τιμητική τους  αφού τους καταναλώνουμε κατά κόρον,συνοδεύοντας το ποτό ή το κρασί μας.

Για να καταλάβουμε πόσο «αρέσουν», ο Έλληνας υπολογίζεται ότι καταναλώνει περίπου 15 κιλά ξηρών καρπών κάθε χρόνο. Από αυτά είναι βέβαιο πως μία σημαντική ποσότητα καταναλώνεται ως συνοδευτικό του αλκοόλ. 

Όμως πίσω από αυτή την  γευστική συνήθεια υπάρχει και κάποια διατροφική εξήγηση;

Κάποιοι πιστεύουν πως οι αλμυροί καρποί αυξάνουν  την δίψα, ωθώντας έτσι σε κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ. Οι λιγότερο καχύποπτοι πάλι, ελπίζουν πως η αυξημένη πρωτεΐνη θα καθυστερήσει τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ποτού. Η τελευταία εκδοχή δεν είναι λάθος, υπάρχει όμως και μία πιο επιστημονική εξήγηση.

Όταν μιλάμε για αλκοόλ, όπως η μπύρα και το κρασί, μιλάμε για τανίνες. Οι τανίνες αποτελούν ουσίες φυτικής προέλευσης, από λυκίσκο, σταφύλια και άλλα, οι οποίες προσδίδουν έντονη πικρή γεύση στα ποτά. Ο ανθρώπινος οργανισμός όμως έχει μία έμφυτη αποστροφή στις πικρές γεύσεις, η οποία των προστατεύει από την κατανάλωση τοξικών ουσιών. 

Πώς όμως οι πληροφορίες αυτές σχετίζονται με την κατανάλωση ξηρών καρπών μαζί με αλκοόλ; Οι ειδικοί πιστεύουν πως το αλάτι που περιέχουν οι καρποί αυτοί και τα υπόλοιπα αλμυρά σνακ επιτρέπουν στους γευστικούς κάλυκες να διαχειριστούν καλύτερα τους πικρούς παράγοντες με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε περισσότερο το ποτό μας.

Φυσικά όμως εκτός από τους αλατισμένους καρπούς υπάρχουν και άλλες κατηγορίες που μπορούν να συνοδεύσουν το ποτό. Ποιος άλλωστε δεν έχει δοκιμάσει ωμούς ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια, κολοκυθόσπορο, κουκουναρόσπορο,  κάσιους, φιστίκια, μακαντέμια, φουντούκια.

Εννοείται όμως ότι δεν μπορούμε να παραλείψουμε και την επιλογή των ψημένων ξηρών καρπών, που μπορεί να περιέχουν αλάτι ή και όχι. Τέτοιοι είναι στραγάλια, πασατέμπο, φιστίκια αράπικα.

Η μόδα όμως των ξηρών καρπών επιτάσσει το έτος 2021 να επιλέγουμε και καραμελωμένους. 

Τι μπορούμε να επιλέξουμε σε αυτήν την κατηγορία; 
Εκπληκτικά φιστίκια καραμελωμένα με μέλι και πασπαλισμένα με σουσάμι, επίσης αμύγδαλα ή κάσιους ή πεκάν αρωματισμένα με βανίλια ή βατόμουρο ή φράουλα. 
Όλοι αυτοί οι γλυκοί  καρποί είναι απόγονοι της ελληνικής παράδοσης της μάντολας που κατάγεται από τα νησιά του Ιονίου πελάγους αλλά και από τα πατροπαράδοτα λευκά κουφέτα γεμισμένα με κακάο ή φρούτα που τα συναντάμε σε γάμους, τα οποία συμβολίζουν την αγνότητα της νύφης.
 
Σε κάθε περίπτωση οι ξηροί καρποί αποτελούν πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της κουλτούρας μας όταν καταναλώνουμε αλκοόλ.  Αυτό που θα ήταν ιδανικό σε ένα σωστά δομημένο μπαρ θα ήταν η πληθώρα επιλογών αλλά και ο σωστός συνδυασμός ποτού και καρπών που θα οδηγεί στην απόλυτη ικανοποίηση του πελάτη.

Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα