Food and Beverage Blog

Όταν ο επαγγελματίας αποφασίζει να φτιάξει μια προσωπική επωνυμία

girl-on-laptop

Ανεξάρτητα από το σε ποιον τομέα πραγματοποιεί κανείς αναζήτηση εργασίας, η αγορά εργασίας είναι αδιαφιλονίκητα εξαιρετικά ανταγωνιστική. Μπορεί να ανταγωνίζεστε άτομα που αναζητούν εργασία και έχουν καλύτερη γνώση ξένων γλωσσών, ή περισσότερη εμπειρία στη συγκεκριμένη εργασία ή περισσότερα πτυχία. 

Μην αποθαρρύνεστε όμως! Έχετε κι εσείς το δικό σας μοναδικό σύνολο προσωπικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων που σας κάνει να ξεχωρίζετε από άλλους αναζητούντες εργασία. Το θέμα είναι να μπορέσετε να επικοινωνήσετε αυτό το σύνολο ως ένα συμπαγές κράμα το οποίο να καταδεικνύει ότι είσαστε ο πλέον κατάλληλος για μια συγκεκριμένη θέση. 

Αυτό το συμπαγές κράμα δεξιοτήτων, είναι τα χαρακτηριστικά της επαγγελματικής σας επωνυμίας. Της "μάρκας" που συνοδεύει το όνομα σας. Ακριβώς όπως το κάνει κι ένα οποιοδήποτε προϊόν. Τι είναι αυτό όμως που διαχωρίζει ένα προϊόν από ένα επώνυμο προϊόν; Απλά ότι το δεύτερο έχει καταφέρει να χτίσει μια φήμη γύρω από το όνομα του. 

Η επαγγελματική σας επωνυμία είναι μια σύντομη δήλωση που συνοψίζει τα μοναδικά πλεονεκτήματα σας και το πώς διαφέρετε από τον ανταγωνισμό σας. Βοηθά στον καθορισμό του ποιος είστε, τι σας κάνει ξεχωριστό και γιατί πρέπει να προσληφθείτε. Η επωνυμία σας, κοινοποιεί τη φήμη και την αξία σας σε έναν εργοδότη.

laptop-coffee-on-desk

Πως να αρχίσετε να χτίζετε το προσωπικό σας brand

1. Ξεκινήστε να σκέφτεστε τον εαυτό σας ως μάρκα

Τι επιθυμείτε να συνδέσουν οι άνθρωποι μαζί σας όταν βλέπουν το όνομά σας; Υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα στο οποίο θέλετε να εκληφθείτε ως ειδικός ή υπάρχουν γενικές ιδιότητες που θέλετε να συνδέσετε με εσάς; Μόλις καταλάβετε πώς θέλετε να γίνει αντιληπτή η εικόνα του ονόματος σας, μπορείτε να αρχίσετε να είστε πολύ πιο στρατηγικοί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι θα θυσιάσετε την αυθεντικότητα σας στον βωμό της στρατηγικής. Η αυθεντικότητα είναι κάτι πολύ σημαντικό και γι αυτό η στρατηγική σας πρέπει να συμβαδίζει με τις πραγματικές σας ιδιότητες, τονίζοντας απλά τα θετικά σας σημεία και υποβαθμίζοντας τις όποιες ιδιότητες πάνω στις οποίες μειονεκτείτε έναντι άλλων, στον τομέα σας.

2. Ξεκινήστε έναν προσωπικό ιστότοπο

Το να έχετε έναν προσωπικό ιστότοπο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους κατάταξης του ονόματός σας στις μηχανές αναζήτησης. Δεν χρειάζεται να είναι κάποια υπερπαραγωγή. Μπορεί να είναι ένας απλός ιστότοπος δύο τριών σελίδων στον οποίο να περιγράφετε την προϋπηρεσία, τα επαγγελματικά σας ενδιαφέροντα, τα επιτεύγματα που πιθανόν ήδη έχετε, τους συνδέσμους προς τις κοινωνικές πλατφόρμες σας και έναν τρόπο επικοινωνίας. Μπορείτε πάντα να βελτιώσετε τον ιστότοπο σας με την πάροδο του χρόνου. 

3. Να είστε προσεκτικοί με αυτά που μοιράζεστε

Επειδή το ψηφιακό αποτύπωμα του καθενός μπορεί να είναι μεγαλύτερο από όσο φαντάζεστε, θα πρέπει να υπάρχει μια σχετική μετριποπάθεια σε όσα κοινοποιείτε. Κάθε tweet που στέλνετε, κάθε ενημέρωση κατάστασης που κάνετε, κάθε εικόνα που μοιράζεστε δημοσίως, καλό είναι να συμβάλλει στην προσωπική σας επωνυμία. Είναι μια συγχώνευση πολλαπλών καθημερινών ενεργειών που εφόσον δεν φιλτράρονται ως προς το απόρρητο, μπορούν να είναι διαθέσιμες στους πάντες.

man-in-suit

4. Συνδεθείτε με άλλες ισχυρές "μάρκες"

Η προσωπική σας επωνυμία ενισχύεται ή αποδυναμώνεται από τη σύνδεσή της με άλλες μάρκες. Βρείτε και αξιοποιήστε άλλες επωνυμίες που μπορούν να αναβαθμίσουν τη δική σας προσωπική. Ξεκινήστε με το τρίπτυχο Εταιρεία, Σχολή, Συνάδελφοι. Σε ποια σχολή φοιτήσατε; Υπάρχουν ομάδες στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε; Ένα Newsletter αποφοίτων στο οποίο μπορείτε να συμβάλλετε; Ποιες κρυφές ευκαιρίες είναι διαθέσιμες στον κλάδο της φιλοξενίας που δεν έχετε ακόμη αξιοποιήσει; Εξετάστε το ενδεχόμενο να υποβάλετε ένα άρθρο σε ηλεκτρονικά έντυπα του κλάδου σας και να βρεθείτε μπροστά σε πολύ περισσότερο κόσμο από αυτούς που κανονικά θα σας γνώριζαν. Αξιοποιήστε συνεργασίες με κολέγια, σχολές, ΙΕΚ έστω και εθελοντικά. 

5. Επαναπροσδιοριστείτε

Μια ισχυρή προσωπική μάρκα εξαρτάται από ένα ισχυρό αφήγημα. Με άλλα λόγια, πρέπει να βρείτε ποια είναι η ιστορία σας. Σκεφτείτε λίγο, ανθρώπους που θεωρείτε ότι έχουν χτίσει μια ισχυρή εικόνα γύρω από το όνομα τους. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατηρήσετε ότι όλοι τους, έχουν μια πολύ συγκεκριμένη θέση που τους δίνει μια ταυτότητα. Έτσι κι εσείς θα πρέπει να βρείτε αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ταυτότητας σας. Να θυμάστε ότι μια ισχυρή προσωπική επωνυμία, πρέπει να είναι πανταχού παρούσα και να εξελίσσεται συνεχώς αλλά αυτό που δεν πρέπει να αλλάζει είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Η ταυτότητα.

H μετατροπή ενός επαγγελματία, σε ένα ατομικό brand είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, στρατηγική και σωστές επιλογές. Δεν είναι κάτι που θα βγει στην επιφάνεια μέσα σε μια μέρα αλλά όταν θα αρχίσει να δείχνει τα αποτελέσματα της, θα είναι σίγουρο οτι θα σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε. 
Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα