Food and Beverage Blog

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν οτι πρέπει να αλλάξεις εργασιακό περιβάλλον;

proeidopoitika-simadia-gia-na-fygeis-apo-ti-douleia

Το χαρά και εργασία είναι μια κατάσταση ιδανική. Ευτυχισμένος όποιος πηγαίνει στη δουλειά του και νιώθει καλά. Αυτό οφείλεται βέβαια σε πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με την εταιρεία, τους συναδέλφους αλλά και την αυτοπαρακίνηση που έχει κανείς. 

Αρκετοί όμως δεν νιώθουν έτσι. Δεν μπορούν να το προσδιορίσουν αλλά αισθάνονται οτι κάτι δεν τους ευνοεί. Αν κάποιος πιέζεται να πηγαίνει καθημερινά σε ένα περιβάλλον που τον δυσαρεστεί, αργά ή γρήγορα θα βλάψει την υγεία του. Πως θα το καταλάβει όμως όταν θα πρέπει "να την κάνει με ελαφρά"... Υπάρχουν σαφώς κάποια προειδοποιητικά σημάδια. 

1. Φοβάστε να πάτε στη δουλειά

Πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ φοβισμένος για την επόμενη μέρα στη δουλειά; Αν και είναι φυσιολογικό να έχεις άρνηση μερικές φορές, το να φοβάσαι καθημερινά αυτές τις οκτώ ώρες στη δουλειά, δείχνει σίγουρα οτι θα φθείρεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

2. Αναβάλλετε περισσότερο από ό, τι εργάζεστε 

Ο καθένας μας μπορεί να έχει μια αναβλητικότητα περιστασιακά, αλλά αν δεν υπάρχει τίποτα που να σας ενδιαφέρει στην καθημερινή σας εργασία, θα πρέπει να εξετάσετε αν η τρέχουσα θέση σας είναι πραγματικά κατάλληλη για εσάς. Μάλλον πρέπει να βρείτε κάτι που να σας αρέσει.

3. Κάνει κακό στην υγεία σας

Δουλεύετε αρκετές ώρες; Φεύγετε κατάκοπος αλλά όταν έρχεται η ώρα της ξεκούρασης, δυσκολεύεστε να κλείσετε μάτι; Καταφεύγετε σε μερικά ποτά κάθε βράδυ για να ξεπεράσετε μια κακή μέρα στη δουλειά; Δεν έχετε χρόνο να ασκηθείτε, να τρώτε υγιεινά ή να κοιμάστε αρκετά; Καμία δουλειά δεν αξίζει να θυσιάσετε την ευεξία σας.

4. Διαμαρτύρεστε για την εργασία σας πάρα πολύ σε φίλους και γνωστούς;

Σκεφτείτε τις πιο συνηθισμένες συνομιλίες σας με φίλους και μέλη της οικογένειας. Διαμαρτύρεστε συνεχώς για συναδέλφους, για το χώρο εργασίας σας ή για την ίδια τη δουλειά σας; Πρόβλημα. 

5. Νιώθετε υποβαθμισμένοι

Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να αναλάβουμε και δευτερεύουσες δουλειές για να επιτύχουμε, αλλά εάν βρίσκεστε σε μια εργασία για την οποία έχετε υποβαθμιστεί, μην αποδεχτείτε να αισθάνεστε κολλημένοι στη σκέψη αυτή. Ψάξτε για θέσεις που ταιριάζουν στις δεξιότητές σας, οι οποίες πιθανότατα θα μοιάζουν πιο ικανοποιητικές από μια δουλειά που δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο εξειδίκευσής σας.

6. Δεν υπάρχει χώρος για πρόοδο

Μην ξοδεύετε πολύ χρόνο σε μια θέση που δεν προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης. Η δέσμευση του χρόνου και της ενέργειάς σας σε μια εταιρεία που δεν θα υποστηρίξει την πρόοδο της καριέρας σας, θα καταλήξει να εμποδίσει την ανάπτυξη σας γενικότερα. Εάν αναρωτιέστε εάν έχετε μείνει πολύ καιρό στη δουλειά σας, ίσως είναι καιρός να ρίξετε μια ματιά αλλού.

7. Το εργασιακό περιβάλλον είναι αρνητικό

Ένα αρνητικό περιβάλλον είναι τοξικό. Είναι δύσκολο να αισθάνεσαι χαρούμενος, ή ακόμα και ικανοποιημένος, στο χώρο εργασίας, εάν οι συνάδελφοί σου διαμαρτύρονται συνεχώς και το αφεντικό σου είναι μονίμως δυσαρεστημένο. Επιπλέον, μια απαισιόδοξη ατμόσφαιρα μπορεί ακόμη και να σκοτώσει το πάθος που έχετε για την καριέρα σας. Εάν βρεθείτε σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πρέπει να βρείτε την έξοδο κινδύνου πριν όλη αυτή η τοξίνη, ριζώσει μέσα στην ψυχολογία σας.

8. Η δουλειά σας δεν σας εξιτάρει

Οι επαγγελματίες που αλλάζουν καριέρα γίνονται όλο και πιο πολλοί αυτήν την εποχή και δεν θα πρέπει να αισθάνεστε κολλημένοι σε μια καριέρα που δεν σας εμπνέει. Αλλάξτε κατεύθυνση. Δεν έχει σημασία το που ξεκινήσατε αλλά το που σας κάνει να νιώθετε καλά.

9. Διαβάζετε αυτό το άρθρο

Γιατί κάνατε κλικ ή αναζητήσατε αυτό το άρθρο; Κάτι πρέπει να σας έκανε ο τίτλος. Αναρωτηθείτε αν ήταν απλώς περιέργεια ή κάτι δεν πάει καλά με την εταιρεία που δουλεύετε.

Πριν σταματήσετε

Εάν διαβάσατε αυτό το άρθρο και αναγνωρίσατε πάνω από δύο, από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, ίσως είναι καιρός να μετακινηθείτε. Αλλά υπάρχουν μερικές φορές που δεν πρέπει να φύγετε αμέσως. Εάν είναι δυνατόν, να είστε στρατηγικοί: Είναι πάντα καλύτερο να εγκαταλείπετε μια εργασία αφού έχετε πει ναι σε μια προσφορά για δουλειά. Θα πετύχετε πάντα πολύ καλύτερους όρους στην επόμενη δουλειά όταν δεν έχετε το άγχος της επιβίωσης. Οπότε κάντε το με σύνεση. Το θέμα είναι να περάσετε καλύτερα κι όχι να κακοπέσετε από βιασύνη.

Photos by @wayhomestudio

Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα