Food and Beverage Blog

Μάθε πως να βγάζεις καλύτερα tips αν δουλεύεις σαν σερβιτόρος

kalytera-tips-san-serbitoros


Όλοι όσοι εργάζονται στον επισιτιστικό τομέα, γνωρίζουν πόσο σημαντικά είναι τα tips στην καθημερινότητα τους. Είναι πολλοί αυτοί που παραπονιούνται ότι δεν κερδίζουν αρκετά για τον κόπο που καταβάλλουν κι ότι οι πελάτες δεν αναγνωρίζουν όσα κάνουν γι' αυτούς. 

Είναι όμως έτσι; Φταίει το χαμηλό επίπεδο του πελάτη, οι ακριβές τιμές του εστιατορίου, η πολλή δουλειά που δεν επιτρέπει να ασχοληθείς μαζί τους, ο ανάδρομος Ερμής ή μήπως οι εξωγήινοι; 

Θέλει κόπο τελικά το να πάρει κανείς tips από τον πελάτη ή απλά τρόπο;

Όταν οι πελάτες αισθανθούν πολύτιμοι και ευπρόσδεκτοι, όταν αισθανθούν οτι εισπράττουν σεβασμό, προσοχή, ενδιαφέρον, τότε είναι πιο πιθανό να αφήσουν περισσότερα χρήματα στον σερβιτόρο. Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα πολλά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τα tips που θα έχετε στην τσέπη στο τέλος της βάρδιας.

Διαβάστε επίσης: Είσαι καλός σερβιτόρος; Μερικές συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος. alert-success

Μπείτε με γκολ από τα αποδυτήρια

Η στάση του σώματος σας αρχικά, πρέπει να φωνάζει: "Δεν βαριέμαι που ζω ... αλλά είμαι εδώ για να περάσετε τέλεια"

Συστηθείτε, πείτε τους το όνομα σας παρόλο που ίσως να φοράτε ταμπελάκι. 

Πείτε τους... καλησπέρα σας είμαι ο Νίκος και θα σας σερβίρω εγώ σήμερα. Το καταλαβαίνουν κι αυτοί οτι είναι επαγγελματικό το κομμάτι της σύστασης, αλλά πιστέψτε με οτι τους αρέσει και δημιουργεί μια άμεση οικειότητα.

Καθήστε δίπλα στο τραπέζι, κάπου ανάμεσα τους κι όχι σε απόσταση 2 μέτρων όταν θα συζητάτε για τις επιλογές του μενού ή λαμβάνετε την παραγγελία, για να μπορέσετε να δημιουργήσετε μια πιο οικεία ατμόσφαιρα.  Ακούστε προσεκτικά τόσο τις λέξεις όσο και τον τόνο που χρησιμοποιεί ο κάθε πελάτης που παραγγέλνει και προσπαθήστε να καταλάβετε, το κοινωνικό του επίπεδο, τη διάθεση του και γενικά να ψυχανεμιστείτε σε τι "φάση" βρίσκεται και τι περιμένει από εσάς αυτό το βράδυ.

Ενισχύστε τη διάθεση τους

Βοηθήστε τους πελάτες να περάσουν ακόμα καλύτερα επιστρατεύοντας το χιούμορ όπου μπορείτε. Με μερικά αστεία ή ένα έξυπνο σχόλιο για το φαγητό, μπορεί να ξεκαρδιστούν. Κάποιοι λένε ότι το γράψιμο ενός "ευχαριστώ" στην απόδειξη ή μια γελαστή φατσούλα ενισχύει τα tips. Επίσης τα καταστήματα τα οποία προσφέρουν δωρεάν κάτι στο τέλος του φαγητού ανεβάζουν την υποσυνείδητη σκέψη στον πελάτη να αφήσουν κάτι παραπάνω για τον σερβιτόρο.

Διαβάστε επίσης: Πως να πετύχετε καλύτερες πωλήσεις κρασιού στο εστιατόριο alert-success

Δώστε την καλύτερη εξυπηρέτηση άσχετα από τον χρόνο

Κανένα τρικ δεν είναι ικανό να υποκαταστήσει την ανάγκη να τους δώσετε καλό σέρβις. Αν και αυτό φαίνεται προφανές, το σέρβις υποφέρει συχνά όταν η επιχείρηση, απαιτεί η επαφή με τον πελάτη να είναι γρήγορη, ή η δουλειά είναι υπερβολική με αποτέλεσμα λιγότερη φροντίδα και άρα μικρότερα tips. 

Aκόμη και αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στον πελάτη, μόνο ένα γρήγορο νεύμα χαιρετισμού και ειλικρινούς χαμόγελου είναι αρκετό για αρχή. Μάθετε τις επιλογές του μενού πάρα πολύ καλά ώστε να μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις χωρίς να χρειάζεται να ζητήσετε πληροφορίες από πουθενά. Να γνωρίζετε όλα τα φαγητά που περιέχουν αλλεργιογόνα. Μην ψάχνετε εκείνη την ώρα, ενώ δουλεύετε με σταθερό μενού, αν το πιάτο έχει αυγό ή όχι. Είναι ασυγχώρητο.

Επαναλάβετε γρήγορα την παραγγελία για να δείξετε ότι σας ενδιαφέρει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα γίνει κανένα λάθος. Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε αποτελεσματική εξυπηρέτηση σε φιλικό στιλ.  Ελέγξτε με τα μάτια σας ξανά και ξανά μήπως κάτι χρειάζονται, ενώ περνάτε με παραγγελίες πηγαίνοντας σε άλλα τραπέζια. Αν σας βλέπουν να τρέχετε και παρόλα αυτά ασχολείστε και μαζί τους, θα πάρετε σίγουρα ανταμοιβή.

kalytera-tips-san-serbitoros-2


Ενημερώστε για προσφορές και ειδικά πιάτα

Εννοείται οτι εσείς γνωρίζετε το μενού καλύτερα από τους πελάτες σας. Έτσι είναι καλό να αναφέρετε εξ αρχής τα special πιάτα της ημέρας ή κάποια πιάτα που θέλει η επιχείρηση να πουλήσει. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρετε να πάρουν κάτι από αυτά, δεν πειράζει, θα μάθετε από τις αντιδράσεις τους τι τους αρέσει και μπορείτε να προτείνετε πιο στοχευμένα πράγματα την επόμενη φορά, αν τους δείτε να έρχονται ξανά με αποτέλεσμα να κάνετε καλύτερες εισπράξεις και καλύτερα tips. Ο πελάτης θα νιώσει οτι θέλατε να τον ενημερώσετε και θα το ευχαριστηθεί αν δεν τον πιέσετε. Αν πάλι ξαναέρθει το ίδιο ζευγάρι και τους πείτε... "μάλλον θα σας αρέσει αυτό το πιάτο γιατί την προηγούμενη φορά φάγατε εκείνο" θα εκπλαγούν θετικά. 

Προσέξτε απλά να είναι το ίδιο ζευγάρι μην είναι διαφορετικό το ένα από τα δύο άτομα γιατί τότε δεν πρέπει να αναφέρετε το παραμικρό 💀 για προηγούμενες προτιμήσεις. alert-info


Δεν είναι τυχαίο οτι στην check list κάποιου mystery shopper που είχε κάνει έλεγχο πριν μερικά χρόνια, υπήρχε συγκεκριμένο πεδίο, που έπρεπε να συμπληρώσει αν ο σερβιτόρος του πρότεινε τα special πιάτα και τις προσφορές της ημέρας στην αρχή. Είναι λοιπόν σημαντικό.

Διαβάστε επίσης: Πως να μην οργανώσετε τη λίστα των κρασιών σας alert-success

Τον νου σας στα παιδιά τους

Αν τυχόν στο τραπέζι σας έχετε οικογένειες με παιδιά, δώστε μεγάλη σημασία σε αυτά. Φροντίστε να βοηθήσετε στην παραγγελία αν θεωρούν οτι δεν μπορούν να βρουν κάτι απόλυτα αρεστό από τα παιδιά, κάνοντας προτάσεις για άλλες γαρνιτούρες ή ρωτώντας στην κουζίνα για κάποιο εναλλακτικό πιάτο. Ρωτήστε επίσης αν θέλουν να φέρετε το κυρίως πιάτο των παιδιών την ώρα που θα φέρετε τα ορεκτικά των ενηλίκων. Ενδεχομένως μετά να τους αφήσουν πιο ήσυχους να απολαύσουν το γεύμα τους κι αυτό να τους κάνει να σας δουν ως δικούς τους ανθρώπους. Αυτό θα φέρει κι ένα αποτέλεσμα υπέρ σας στο τέλος της βραδιάς.

Φερθείτε καλά στους συναδέλφους σας

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι αν εξυπηρετήσουν καλά τον πελάτη θα κλειδώσουν και καλά tips. Μην κάνετε το λάθος να μιλήσετε άσχημα στους συναδέλφους σας. Αν αυτό γίνει ορατό, ο πελάτης σας θα σας θεωρήσει έναν διπρόσωπο επαγγελματία που είστε καλός μόνο με αυτούς από τους οποίους κάτι περιμένετε. Μια μελέτη που έγινε στην Ολλανδία έδειξε ότι αυτοί είναι γλυκομίλητοι και που σπεύδουν να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους εκτός του πόστου τους, απολαμβάνουν πολύ καλύτερα tips από τους πελάτες τους.

Επενδύστε στη βελτίωση σας

Είτε αυτό σημαίνει οτι συμμετέχετε στην εκπαίδευση που προσφέρει το ξενοδοχείο ή το εστιατόριο σας είτε καταπιάνεστε με εκπαιδεύσεις στον ελεύθερο σας χρόνο, πρέπει να αυξάνετε τις γνώσεις σας διαρκώς, για να ανεβείτε επίπεδο και να αρχίσετε να κερδίζετε τα tips που ταιριάζουν στους καλύτερους. Εάν συναντήσετε μπροστά σας ένα σεμινάριο ή ένα πρόγραμμα κατάρτισης, πάρτε το. Θα σας επιστραφεί η επένδυση σας ποικιλοτρόπως.

H αμοιβαιότητα είναι η πεποίθηση ότι κάποιος πρέπει να αποπληρώσει τους άλλους για όσα έχουν κάνει. Οι κοινωνιολόγοι έχουν επιβεβαιώσει ότι η αμοιβαιότητα είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τους ανθρώπινους πολιτισμούς - και αυτό περιλαμβάνει τη βιομηχανία της εστίασης


Συμπέρασμα

Δώστε στους πελάτες σας κάτι περισσότερο από ένα γεύμα ή ένα ποτό. Δώστε τους μια ανάμνηση, δώστε τους μια εμπειρία. Μπορείτε να γίνεται δημιουργοί εμπειριών και αναμνήσεων. Βγείτε από τη νοοτροπία του μεταφορέα τροφίμων και ποτών. Αυτοί θα γυρίζουν πίσω στο σπίτι τους με καλή διάθεση και εσείς θα γυρίζετε καθημερινά με πιο γεμάτη τσέπη. 


Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα