Food and Beverage Blog

Club Soda, Seltzer, Tonic - Ας ξεμπερδέψουμε τα νερά μεταξύ τους

club-soda-seltzer-tonic-water

Club soda, soda water, seltzer και άλλα συναφή προϊόντα τα βλέπουμε να αναφέρονται σε συνταγές για cocktail ή σε περιοδικά χωρίς κάποιοι από εμάς να αναρωτηθούν ποια είναι η διαφορά τους. Για να σταματήσουμε τη σύγχυση αυτή ας δούμε τι είναι το καθένα από αυτά.

Τι είναι η Club Soda;

Η Club Soda  είναι μια μορφή τεχνητού ανθρακούχου νερού που εκτός από το ανθρακικό οξύ που έχει προστεθεί, είναι εμπλουτισμένο και με πρόσθετα στοιχεία, συνήθως ενώσεις καλίου ή νατρίου. Η Club soda δημιουργήθηκε για να μιμηθεί στην ουσία, το φυσικό μεταλλικό νερό. Τα μέταλλα που προστίθενται δίνουν στην club soda μια ξεχωριστή γεύση, αν και αυτή, σαφέστατα διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα του προϊόντος. Χρησιμοποιείται κυρίως ως πρόσθετο για κοκτέιλ, αλλά μερικοί άνθρωποι αρέσκονται να την πίνουν σκέτη.

Η Club Soda αποτελείται από απλό νερό και μέταλλα που μπορεί να περιλαμβάνουν θειικό κάλιο, όξινο ανθρακικό κάλιο, κιτρικό κάλιο ή κιτρικό νάτριο. Αυτές οι ενώσεις προστίθενται κατά τη διαδικασία εμπλουτισμού του νερού με το λεγόμενο "ανθρακικό" Αυτό γίνεται για την απομίμηση των φυσικών στοιχείων που βρίσκονται στο φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό.

Αυτά τα μέταλλα είναι επίσης η αιτία της οποιασδήποτε γεύσης  μπορείτε να βρείτε όταν πίνετε την Club Soda. Μαζί με την ενανθράκωση, οι ορυκτές αυτές γεύσεις είναι που προσδίδουν μια ιδιαίτερη γευστική χροιά στα cocktail που θα τη χρησιμοποιήσετε.

Τι είναι η σόδα;

Η σόδα είναι ένας γενικός όρος για το τεχνητό ανθρακούχο νερό. Αν ζητήσετε σόδα σε ένα μπαρ ή εστιατόριο στην Ελλάδα, μπορεί να σας φέρουν απλή σόδα ή club soda ανάλογα με το τι διαθέτει το κατάστημα. Αν κάποιος δεν θέλει την παραμικρή γεύση στο ανθρακούχο νερό του, μια απλή σόδα είναι καταλληλότερη λόγω των πρόσθετων συστατικών που έχει μια club soda.

Τι είναι το Seltzer

Το Seltzer είναι το απλούστερο από αυτά τα νερά, φτιαγμένο από ανθρακούχο απλό νερό με διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Λόγω του ουδέτερου προφίλ του, το νερό seltzer αρωματίζεται από τις κατασκευάστριες εταιρείες χρησιμοποιώντας φυσικά αποστάγματα φρούτων και έλαια, όπως στις δημοφιλείς μάρκες  La Croix και Spindrift.

Το νερό Seltzer ξεκίνησε την παραγωγή του στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να μιμηθεί τα φυσικά ανθρακούχα νερά που υπήρχαν στη Γερμανία.

Τι είναι το φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό

Το φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό είναι είναι ένα νερό, πλούσιο σε διαλυμένα στερεά όπως κάλιο, νάτριο και μαγνήσιο. Σε αντίθεση με την κλαμπ σόδα, αυτά τα μέταλλα εμφανίζονται φυσικά και συλλέγονται καθώς το νερό περνάει μέσω πολλαπλών στρωμάτων υπόγειων βράχων και ιζημάτων. Οι φυσαλίδες του νερού, εν τω μεταξύ, μπορούν να είναι φυσικές ή να ενισχυθούν με τεχνικά μέσα.

Κάθε μάρκα ανθρακούχου μεταλλικού νερού περιέχει διαφορετικές ποσότητες και αναλογίες από αυτά τα υλικά που δίνουν γεύση, οπότε όλα μεταξύ τους έχουν ελαφρώς διαφορετική γεύση. Τα ανθρακούχα μεταλλικά νερά δεν ενδείκνυνται πολύ για κοκτέιλ, αλλά παράγουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα όταν συνδυάζονται με κρασί.

Τι είναι το Tonic Water

H σκόνη κινίνης (κινίνο) χρησιμοποιήθηκε για την πρόληψη της ελονοσίας. Για προληπτικούς λόγους έπρεπε ο στρατός να καταναλώνει σκόνη κινίνης διαλυμένη σε νερό.  Η πικρή γεύση του ήταν τόσο δυσάρεστη για τους Βρετανούς αξιωματικούς του στρατού στην Ινδία του 19ου αιώνα, ώστε άρχισαν να το αναμιγνύουν με σόδα και ζάχαρη για να μπορέσουν να το πιουν. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο Tonic Water. Δεν πέρασε πολύς καιρός και οι στρατιωτικοί άρχισαν να αναμιγνύουν το νέο τους tonic water με το αγαπημένο τους τζιν, δημιουργώντας το πολύ αγαπημένο Gin & Tonic.

Το Tonic είναι το μόνο σε αυτήν τη λίστα που περιέχει θερμίδες, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους τόνικ με υποκατάστατα ζάχαρης σε μορφή light.


Photo by Freepik

Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα