Food and Beverage Blog

Κλειστά συμβόλαια στελεχών

kleista-symbolaia-stelexon

Υπάρχουν κάποια πράγματα που κάποιοι από εμάς θα τα περάσουν έστω και μια φορά στη πορεία της καριέρας τους. Θα δει κανείς την τεχνογνωσία που διαθέτει, να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης χωρίς καμιά διασφάλιση για τον ίδιο.


Μια κοινή παραδοχή είναι οτι σπάνια πλέον μια επιχείρηση θα δεχτεί να κάνει ένα "κλειστό συμβόλαιο" σε ένα στέλεχος προκειμένου να διασφαλιστεί και το ίδιο απέναντι στην επιχείρηση, νομικά και οικονομικά.


Θα πει κανείς... Να απορρίψει δηλαδή τη δουλειά που του προτάθηκε; 
Σε καμία των περιπτώσεων.

Πρέπει όμως με κάποιον τρόπο να κατοχυρωθεί η πνευματική ιδιοκτησία του κάθε ενός από εμάς η οποία κατατίθεται στον εκάστοτε εργοδότη.

Δε έχει το ηθικό δικαίωμα μια επιχείρηση, να προσλαμβάνει ένα στέλεχος προκειμένου να παραλάβει από το μηδέν έναν χώρο και αφού αυτός λειτουργήσει να τον βγάζει εκτός παραγωγικής διαδικασίας.


Αυτός ο άνθρωπος πήρε ένα αδιαμόρφωτο οίκημα και ...

  • σχεδίασε κουζίνες και χώρους παρασκευής και παράθεσης
  • ερεύνησε την αγορά και έκανε τις παραγγελίες του εξοπλισμού στις πιο συμφέρουσες τιμές
  • επόπτευσε νυχθημερόν την κατασκευή και τις τοποθετήσεις των μηχανημάτων
  • οργάνωσε διαδικασίες ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων και έλαβε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις
  • επέλεξε, προσέλαβε και εκπαίδευσε προσωπικό
  • βρήκε προμηθευτές και πέτυχε value for money συμφωνίες
  • έστησε εγχειρίδια λειτουργίας και καθόρισε SOP's
  • λειτούργησε για πρώτη φορά ένα καφέ και τρία εστιατόρια


κατόπιν ενός μικρού διαστήματος κατά το οποίο δοκιμάστηκε η εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων, προσλήφθηκε ένα νεαρό άτομο με ελάχιστη αμοιβή για να αναλάβει τη διαχείριση του πολυχώρου και ο εκτελεστής του project είδε ξαφνικά την πόρτα της εξόδου, με την αιτιολογία οτι οι οικονομικές απολαβές του ήταν μεγαλύτερες από αυτές που προέβλεπε το budget.


Φυσικά άλλες είναι οι απολαβές ενός ανθρώπου που αναλαμβάνει τη δημιουργία ενός χώρου με σχέση σύμβασης έργου και άλλες όταν θεωρεί οτι θα συνεχίσει να εργάζεται μέσα σε αυτόν και μετά την έναρξη των εργασιών. 


Γι αυτό λοιπόν αναφέρομαι ως συνάδελφος και σας τονίζω οτι πέρα από το φιλότιμο και την αγάπη για τη δουλειά που κάνετε, καλό είναι να διασφαλίζεστε απέναντι στην επιχείρηση με την οποία συνεργάζεστε. Αλλιώς ίσως να δείτε μια μέρα κι εσείς τον εαυτό σας εκτός παραγωγικής διαδικασίας όταν θα έχετε παραλάβει "άγονη γη" και θα την έχετε μετατρέψει σε μια απόλυτα λειτουργική επιχείρηση.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε 


Previous Post Next Post

Τοποθέτηση προϊόντος