Food and Beverage Blog

Διαβάστε ηλεκτρονικά, σπάνιες εκδόσεις από vintage βιβλία για το Bar από τα τέλη του 1800

vintage-bar-books

Έχετε αποθηκεύσει στα ράφια της βιβλιοθήκης σας  όλα τα μοντέρνα και κλασικά εγχειρίδια κοκτέιλ και είστε έτοιμοι να βυθιστείτε  στη vintage σκηνή του βιβλίου. Από πού όμως να ξεκινήσετε; 


Τι είναι ένα vintage βιβλίο;

Αρχικά, ας καθορίσουμε τι εννοώ με το vintage. Αναφέρομαι κυρίως σε βιβλία που είναι πολύ παλιά και μπορεί να υπάρχουν προς πώληση σε ακριβείς ανατυπώσεις. Μπορεί να είναι πολύ σπάνια κάποια από αυτά, αλλά υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή γι αυτόν που θέλει να τα δει και να τα διαβάσει. Το τι σημαίνει η λέξη "παλιό" εξαρτάται από το πλαίσιο αναφοράς σας, αλλά εδώ εξετάζουμε βιβλία από την απαρχή της τέχνης της ανάμιξης ποτών που μας πηγαίνει πίσω στα μισά του 19ου αι.


The Bartender's Manual του Harry Johnson του 1888
Ο Χάρι Τζόνσον ήταν ένας Αμερικανός μπάρμαν που κατείχε και λειτουργούσε σαλούν σε όλες τις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι πιο γνωστός για το Εγχειρίδιο , The Bartender's Manual, ένα βιβλίο με επιρροή που περιείχε πολλές πρωτότυπες συνταγές κοκτέιλ, καθώς και τις πρώτες γραπτές συνταγές τέτοιων κοκτέιλ όπως το marguerite και μια έκδοση του Martini. Ίσως ακόμη πιο σημαντικό, ήταν το πρώτο του βιβλίο που προσέφερε οδηγίες διαχείρισης μπαρ. Ο Τζόνσον άνοιξε την πρώτη συμβουλευτική εταιρεία για διαχείριση μπαρ. Το περιοδικό Imbibe τον αποκάλεσε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στα κοκτέιλ των τελευταίων 100 ετών και έχει ονομασθεί "ο πατέρας του επαγγελματικού bartending".


The Modern Bartender του 1884

Ο.Η. Byron έγραψε το βιβλίο  The Modern Bartender's Guide στα 1884 Είναι ένα σπάνιο βιβλίο με κοκτέιλ. Σε αυτό το έντυπο έκανε την  πρώτη του εμφάνιση το Μανχάταν καθώς επίσης και 2 εκδόσεις του κοκτέιλ Martinez που θεωρείται ο πρόγονος του πασίγνωστου Martini cocktail.


Bartender's Encyclopedia του Tim Daly το 1903

Παρουσιάζοντας αυτό το έργο στο κοινό, έγραφε ο Tim Daly "είμαι υπερήφανος που προσφέρω αυτό το βιβλίο στο κοινό διότι είναι το αποτέλεσμα προσεκτικής παρατήρησης και  μελέτης της σωστής μεθόδου παρασκευής  ποτών, καθώς και της προσωπικής μου εμπειρίας είκοσι ετών πίσω από το μπαρ. . . και ενσωματώνει όλα τα γνωστά και δημοφιλή ποτά που είναι γνωστά στο εμπόριο, και μια σειρά από καινούργια και πρωτότυπα, από τον συγγραφέα, μέχρι σήμερα αδημοσίευτα, αλλά σερβίρονται σε γνωστούς ξενώνες όπως το Park House στη Βοστώνη, διάσημο σε όλο τον κόσμο για τη γευστικότητα των κοκτέιλ, των punches και άλλων ποτών, αλλά και για την εξαιρετική εξυπηρέτηση. - Tim Daly, 1903.



Bartender's Guide του Henry J Wehmann του 1891

Η τέχνη της προετοιμασίας όλων των ειδών απλών και ιδιαίτερων ποτών, τόσο ντόπιων όσο και ξένων. Μια από τις πιο παλιές εκδόσεις βιβλίων για cocktails από τον Henry J. Wehman στα 1891



Jerry Thomas The Bartender's Guide του 1862

Ο Jeremiah "Jerry" P. Thomas (30 Οκτωβρίου 1830 - 15 Δεκεμβρίου 1885) ήταν ένας Αμερικανός μπάρμαν που κατείχε και λειτουργούσε σαλούν στη Νέα Υόρκη. Λόγω του πρωτοποριακού του έργου στη διάδοση των κοκτέιλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται «ο πατέρας της αμερικάνικης μίξης ποτών». Εκτός από τη συγγραφή του σπερματικού έργου για κοκτέιλ, Bar-Tender's Guide, ο Thomas εισήγαγε τη δημιουργικότητα και την επίδειξη ενώ προετοίμαζε ποτά και καθιέρωσε την εικόνα του μπάρμαν ως δημιουργικού επαγγελματία. Ως εκ τούτου, καθιερώθηκε το παρατσούκλι "ο καθηγητής" Jerry Thomas.
Previous Post Next Post

Τοποθέτηση προϊόντος