Food and Beverage Blog

Το απομονωμένο παιδί που αγάπησε τα Coxinhas

Coxinhas-in-basket

Το Coxinhas είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά στους δρόμους της Βραζιλίας. Είναι μία τραγανή κροκέτα, γεμάτη με κρέας κοτόπουλου και κρέμα τυριού. Στα coxinhas δίνεται σχήμα που μοιάζει με μπούτι από κοτόπουλο. 


Η ιστορία του ξεκινάει από τον μάγειρα της πριγκίπισσας Ιζαμπέλ, αυτοκράτειρας της Βραζιλίας (1846-1921) και του πρίγκιπα Gaston. 


Pinterest Gaston Count of Eu and Isabel of Brasil
O Gaston, κόμης του Eu, η Isabel, πριγκίπισσα της Βραζιλίας και το παιδί τους 


Είχαν ένα παιδί που ζούσε σε απομόνωση επειδή είχε ψυχικά προβλήματα. Αυτό το παιδί είχε ένα αγαπημένο φαγητό, το κοτόπουλο. Έτρωγε όμως μόνο το μπούτι. Μία μέρα, ο μάγειρας δεν είχε αρκετό κρέας από μπούτι κοτόπουλου. 


Αποφάσισε να μετατρέψει ένα ολόκληρο κοτόπουλο σε μηρούς. 


Έφτιαξε μία ζύμη σε σχήμα κνήμης την οποία γέμισε με το κοτόπουλο. Το τηγάνισε και στη συνέχεια το πρόσφερε στο παιδί. Το παιδί ενέκρινε το αποτέλεσμα όπως έκανε επίσης και η γιαγιά του, αυτοκράτειρα Τερέζα Κριστίνα, η οποία δεν μπορούσε να αντισταθεί σε αυτήν τη νόστιμη λιχουδιά. 

Το Coxinhas μέχρι τη δεκαετία του 1950 είχε εξαπλωθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Είχε πλέον γίνει, ένα από τα πιο δημοφιλή αλμυρά ορεκτικά σε ολόκληρη τη χώρα. 

Σήμερα Coxinhas μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε βραζιλιάνικο σνακ μπαρ, σε καφέ, σε πάγκους στο δρόμο ακόμα και σε αρτοποιεία. 

Το τέλειο Coxinhas έχει μία χρυσή, τραγανή κρούστα η οποία τυλίγει το κοτόπουλο. Καθώς σπάει, το εσωτερικό του είναι κρεμώδες, αυτό οφείλεται στο κρεμώδες τυρί Catupiry requeijão cremoso.


Catupiry requeijão cremoso
Το τυρί που χρησιμοποιείται στα Coxinhas - Catupiry requeijão cremoso

Η ζύμη που χρησιμοποιείται για την επικάλυψη της γέμισης, παρασκευάζεται με το ζωμό του κοτόπουλου, ενισχύοντας τη γεύση της επικάλυψης. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και πατάτα σε μορφή πουρέ. 

Συνήθως αρωματίζεται με κρεμμύδι, σκόρδο, κόλιανδρο και lime. 
Το Coxinhas επικαλύπτεται σε κουρκούτι, μετά σε ψίχουλα ψωμιού ή αλεύρι μανιόκας και στη συνέχεια τηγανίζεται.
Σερβίρεται με καυτή σάλτσα, βινεγκρέτ, μαγιονέζα ή μαγιονέζα σκόρδου (agioli)

Υλικά 
Για τη ζύμη
◉ 600ml ζωμό κοτόπουλου
◉ 1 μεγάλη πατάτα
◉ 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο 
◉ 600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
◉ 1,5 κιλό στήθος κοτόπουλου
◉ 2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
◉ 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
◉ 100γρ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
◉ 10γρ. τριμμένο κόλιανδρο 
◉ Χυμό από 1 lime
◉ 225γρ. τυρί κρέμα 
◉ 3 κουταλιές ελαιόλαδο
◉ αλάτι 
◉ πιπέρι
Για το πανάρισμα
◉ Ψωμί τριμμένο 
◉ Μπολ με παγωμένο νερό
Για το τηγάνισμα 
◉ Ηλιέλαιο 
Μέθοδος παρασκευής
▣ Βράζουμε σε ζωμό κοτόπουλο την πατάτα και τα κομμάτια κοτόπουλου.
▣ Μόλις η πατάτα και το κοτόπουλο βράσουν, τα αφαιρούμε και κρατάμε 600ml από το ζωμό που προέκυψε. 
▣ Πολτοποιούμε την πατάτα και τεμαχίζουμε το κοτόπουλο.
▣ Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα 600ml ζωμού κοτόπουλου. Προσθέτουμε την πολτοποιημένη πατάτα και το βούτυρο. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη.
▣ Όταν σχηματιστεί η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον πάγκο και συνεχίζουμε να τη ζυμώνουμε όσο είναι ακόμα ζεστή. 
▣ Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο, το μαϊντανό, τον κόλιανδρο και το lime. 
▣ Ανακατεύουμε προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. 
▣ Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα τυριού ανακατεύοντας πάνω στη φωτιά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. 
▣ Για να φτιάξουμε τα coxinhas, παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης, σχηματίζουμε μία μπάλα στο μέγεθος μπάλας του πινγκ πονγκ. Την ανοίγουμε στην παλάμη μας δημιουργώντας με το δάχτυλο μας μία λακκούβα στο μέσον.  
▣ Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τη ζύμη και την κλείνουμε πιέζοντας γύρω από το γέμισμα. Σχηματίζουμε ένα σχήμα σαν μικρό μπούτι κοτόπουλου. 
▣ Βρέχουμε το χέρι μας με κρύο νερό και πιάνουμε ένα Coxinhas. Στη συνέχεια, καλύπτουμε το Coxinhas με ψίχουλα ψωμιού. Το αφήνουμε στην άκρη σε ένα ταψί και συνεχίζουμε να καλύπτουμε και τα υπόλοιπα.
▣ Γεμίζουμε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τα Coxinhas μέχρι να ροδίσουν.
Όταν τηγανιστούν, τα αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τα σερβίρουμε ζεστά. 

Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή.

papargyriou-blanc-mosxoydi-asyrtiko
Με αυτό το υπέροχο παναρισμένο πιάτο θα ταίριαζε ίσως ένα λευκό Ασύρτικο βαρελάτο ή ένα Chardonnay περασμένο επίσης ελαφρώς από βαρέλι. Δοκιμάσαμε όμως αυτό το κράμα από Μοσχούδι και Ασύρτικο το οποίο έδενε εκπληκτικά.

Blanc Μοσχούδι & Ασύρτικο
Κτήμα Παπαργυρίου

Αχνοκίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες στο ποτήρι.
Εντυπωσιακή, ολόφρεσκη μύτη, γεμάτη βερίκοκο, lime και κυδώνι. Τριαντάφυλλο, λουκούμι και γιασεμί συνδυάζομται με πράσινο μήλο, μέντα, και ανανά ενώ βοτανικές νύξεις τσαγιού και ελαφρά ορυκτότητα συμπληρώνουν το έντονα φρουτώδες σύνολο.

Έντονο στο στόμα, ζωηρό, με δροσιστική οξύτητα που ισορροπεί περίτεχνα την ελαφρά γλυκύτητα του φρούτου. Βερίκοκο, lime και λουκούμι κυριαρχούν γευστικά και καταλήγουν σε έντονα λεμονάτη μακριά επίγευση με νύξεις χαμομηλιού που εκπλήσσουν.

Οι πληροφορίες για το κρασί προέρχονται από την ιστοσελίδα botilia alert-success
Previous Post Next Post

Τοποθέτηση προϊόντος