Food and Beverage Blog

Θέλεις να είσαι ηγέτης ή απλά εντολέας;

Οι ηγέτες βοηθούν τον εαυτό τους και τους άλλους να κάνουν τα πράγματα σωστά. Καθορίζουν, χτίζουν ένα εμπνευσμένο όραμα και δημιουργούν κάτι εντελώς νέο. Η ηγεσία αποτελεί τη χαρτογράφηση των διαδικασιών εκείνων που πρέπει να ακολουθήσετε για να "κερδίσετε" ως ομάδα ή οργανισμός. 

igetis-entoleas

Για παράδειγμα, όταν ξεκινάτε ένα νέο project, πιθανότατα να έχετε πολύ ενθουσιασμό για αυτό, οπότε είναι συχνά εύκολο να κερδίσετε την υποστήριξη για το έργο σας στην αρχή. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε τρόπους για να διατηρήσετε το όραμά σας ζωντανό αφού θα έχει εξασθενίσει ο αρχικός ενθουσιασμός, ειδικά εάν η ομάδα ή ο οργανισμός έχουν ελλείψεις και πρέπει να καλύψουν πολύ δρόμο για να γίνουν αντάξιοι των περιστάσεων. Οι ηγέτες το αναγνωρίζουν αυτό και εργάζονται σκληρά σε όλο το μήκος του έργου για να μπορέσουν να συνδέσουν το όραμά τους με τις ανάγκες, τους στόχους και τις φιλοδοξίες των όλων των μονάδων που συμμετέχουν σε αυτό.

1. ΠΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ
Θέλετε να είστε ηγέτης στην εργασία σας, οπότε μάθετε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για οτιδήποτε έχει το δακτυλικό σας αποτύπωμα πάνω του. Αυτό σημαίνει, οτι για οτι συμβεί θα είστε υπόλογος και δεν πρέπει να τα ρίχνετε στην ομάδα. Πρέπει να προβλέπετε κι αν δεν το προλάβετε, πάρτε το πάνω σας.
Μάθετε λοιπόν να αναλαμβάνετε την ευθύνη όχι μόνο για τα καλά πράγματα, αλλά και για τα κακά. Παραδεχτείτε τα λάθη σας - είναι αποδεκτό να κάνετε λάθος. Δεν μπορείτε να μάθετε εάν δεν έχετε κάνει λάθη ποτέ στη ζωή σας.

2. ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΣΤΗ ΝΙΚΗ
Μια ανερχόμενη παλίρροια ανυψώνει όλα τα σκάφη που βρίσκει στο δρόμο της. Οταν το δείτε έτσι θα ενστερνιστείτε οτι το ατομικό σας κέρδος περνάει μέσα από το συλλογικό, όλης της ομάδας. Ο κόσμος βέβαια πιστεύει ότι ο επιχειρηματικός κλάδος,  είναι απάνθρωπος και ότι πρέπει να είστε αυστηροί και αδίστακτοι για να κερδίσετε.
Αν όμως θέλετε να είστε ηγέτης στην εργασία σας, πρέπει να πιστεύετε στην ομάδα σας. Πρέπει να μην είστε αυστηρός για να σας φοβούνται αλλά τόσο δίκαιος μαζί τους που να κάνουν το σωστό για να σας χαροποιήσουν.

3. ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Οι ηγέτες πρέπει να δείχνουν, όχι μόνο να λένε. Εάν θέλετε οι υπάλληλοί σας να είναι ακριβείς στο ωράριο τους, βεβαιωθείτε ότι είστε εκεί εγκαίρως - ή ακόμα και πιο νωρίς. Εάν ο επαγγελματισμός είναι για εσάς προτεραιότητα στην ομάδα σας, βεβαιωθείτε ότι είστε ντυμένοι σωστά και προσεγμένα και συμπεριφέρεστε σε όλους με τους οποίους αλληλεπιδράτε (προσωπικά και διαδικτυακά) με ευγένεια και σοβαρότητα. Ορίστε εσείς το ρυθμό και οι υπάλληλοί σας θα τον ακολουθήσουν.

4. ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΑΣ
Ακόμη και ο πιο ευγενικός, πιο φροντισμένος ηγέτης έχει όρια. Ορίστε τα όριά σας και ακολουθήστε τα. Το να γνωρίζουν όλοι τα όρια μπορεί να σας σώσει από κακές στιγμές από άσχημες καταστάσεις και ασυνεννοησία.

5. ΑΝΟΙΞΤΕ
Να είστε ανοιχτοί στην κριτική, αλλιώς μάθετε να ζείτε μόνοι σας και ξεκομμένοι. Όταν είστε ανοιχτοί στα σχόλια, λαμβάνετε ιδέες από άλλους που για εσάς είναι δωρεάν. Υπάρχουν υπάλληλοι σας που μπορεί να έχουν δουλέψει με κάποιους καλύτερους από εσάς στο παρελθόν. Οταν αφήνετε να σχολιάζουν μπορεί να πάρετε σπουδαία γνώση που δεν κατείχατε πριν.

6. ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΔΕΧΕΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ
Δείξτε όλα όσα έχετε μέσα σας. Βάλτε στο τραπέζι  ό, τι έχετε ... ιδέες, σκέψεις, σχέδια. Όταν βγάλετε όλες τις ιδέες σας, αργά ή γρήγορα, θα χρειαστείτε νέες κι από πού προέρχονται οι νέες ιδέες;  Από την ανάγκη να προχωρήσετε ενάντια σε όλους εκείνους που ασκούν δριμύτατη κριτική γιατί θέλουν να σας καταρρίψουν και από άτομα που συνήθως το  περιμένετε λιγότερο.

Όλα αυτά τα φαινομενικά αρνητικά πράγματα τελικά επιστρέφουν σε εσάς. Έχετε περισσότερα στοιχεία για το έργο σας, μαθαίνετε τις κακοτοπιές. Σας εμπλουτίζει. Έτσι σιγά  γίνεστε ένας πραγματικός ηγέτης που αυτοί που τον συμπαθούν τον ανεβάζουν και αυτοί που τον αντιπαθούν τον εκπαιδεύουν.

Ηγέτης είναι αυτός που ξέρει το δρόμο, πηγαίνει το δρόμο και δείχνει το δρόμο – John C. Maxwell

Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα