Food and Beverage Blog

Ταμπουλέ ένα πιάτο από τα βουνά του Λιβάνου και της Συρίας

Πολλές φορές ένα πιάτο κρύβει μία ιστορία. Κάποιες είναι μικρές, άλλες πιο μεγάλες, μερικές είναι συγκινητικές και πολλές άλλες αναδεικνύουν την ιστορία μιας χώρας ή μιας περιοχής. 

tabbuleh-by-george-anastopoulos

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα τέτοιο πιάτο, προερχόμενο από τα βουνά του Λιβάνου και της Συρίας.
Ο λόγος για το ταμπουλέ (tabbouleh) ένα λιβανέζικο πιάτο φτιαγμένο κατά κύριο λόγο με φρέσκα φύλλα μαϊντανού.

Αποτελούσε ουσιαστικό μέρος της διατροφής των ανθρώπων στο Μεσαίωνα όπου τα βρώσιμα βότανα που χρησιμοποιούνται στο ταμπουλέ καταναλώνονταν από τους Άραβες εκείνης της εποχής.
Καθώς υπήρχε έλλειψη στο κρέας, το ταμπουλέ με τα υλικά που περιείχε, ήταν μία πλούσια πηγή βιταμινών. Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι το υιοθέτησαν γρήγορα λόγω της απίστευτης γεύσης και των οφελών στην υγεία.

Το ταμπουλέ είναι το πλέον αναγνωρίσιμο πιάτο στο Λίβανο, με τους τουρίστες να το έχουν στην πρώτη τους επιλογή ενώ δεν λείπει από κανένα νοικοκυριό σε καθημερινή βάση αλλά και στις γιορτές.

Είναι τόσο δημοφιλές που έχει ακόμη και τη δική του μέρα. Γιορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου.

Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό ή σαλάτα, ενώ συνοδεύεται τέλεια από αραβική πίτα.
Εκτός από τον μαϊντανό που αποτελεί το 80% του πιάτου, η σαλάτα αυτή περιέχει πλιγούρι, ντομάτα καρεδάκι, δυόσμο ή μέντα και μία προσεγμένη ποσότητα ελαιόλαδου με χυμό λεμονιού που έρχεται και δένει όλες τις γεύσεις.

Επιπλέον στη σαλάτα μπορούμε να προσθέσουμε αγγούρια κομμένα σε κύβους, πιπεριές πράσινες κέρατο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι ενώ το πλιγούρι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε και με κινόα.

Το ταμπουλέ σερβίρεται μόλις παρασκευαστεί αν και προτείνεται να μπει στο ψυγείο για 1 ώρα με σκοπό να δυναμώσει η γεύση του.
Σερβίρεται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφήνοντας μία αίσθηση δροσιάς στον ουρανίσκο.

Ο Chef  Γιώργος Αναστόπουλος προτείνει: Σαλάτα ΄΄Olivier΄΄ μία συνταγή που χάθηκε αλλά ζει πάνω από έναν αιώνα !!! alert-success

Υλικά
◎ 2 ματσάκια μαϊντανό
◎ 100γρ. πλιγούρι ψιλό
◎ 2 φρέσκιες ντομάτες
◎ 1 κρεμμύδι ξερό
◎ 1 πιπεριά πράσινη κέρατο (προαιρετικά)
◎ 3 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο
◎ χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι
◎ 30ml ελαιόλαδο
◎ αλάτι

Μέθοδος παρασκευής
▢ Πλένουμε καλά το μαϊντανό και τον ψιλοκόβουμε.
▢ Σε ένα μπολ βάζουμε το πλιγούρι και τοποθετούμε από πάνω την ντομάτα κομμένη καρέ.
▢ Προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μπρινουάζ πιπεριάς.
▢ Βάζουμε τα φυλλαράκια δυόσμου, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
▢ Ανακατεύουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το μαϊντανό και το αλάτι. Ανακατεύουμε πάλι και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή:

mythikos-potamos-me-tabbuleh

Μυθικός Ποταμός λευκό 
Κτήμα Γκόφα

O Μυθικός Ποταμός λευκό του Κτήματος Γκόφα είναι ένα ντελικάτο, λευκό, αρωματικό κρασί που τόσο η ετικέτα όσο και το περιεχόμενο σε βάζουν σε παιχνιδιάρικη και παραμυθένια διάθεση.

 Έχει μέτριο λεμονί χρώμα και διακριτικά αρώματα λεμονιού, κίτρου, ροδάκινου, lime, αχλαδιού και λευκών λουλουδιών. Ντελικάτο στόμα με μέτριο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και απολαυστική επίγευση grapefruit.

 Οι περιγραφές των κρασιών προέρχονται από την ιστοσελίδα Botilia alert-success
Previous Post Next Post

Τοποθέτηση προϊόντος