Food and Beverage Blog

Πως το φως επηρεάζει το κρασί μέσα στο κελάρι;

Όταν η οινοποίηση και η αποθήκευση του κρασιού γίνονται σωστά, τα χημικά του στοιχεία βρίσκονται ακριβώς στη σωστή αναλογία μεταξύ τους. Κανένα χημικό συστατικό του κρασιού δεν είναι αρκετά ισχυρό για να ρίξει τη δομή του εκτός ισορροπίας.

fos-mesa-sto-kelari

Όταν όμως η συγκέντρωση μιας ή περισσοτέρων από αυτές τις ενώσεις γίνει πολύ δυνατή, μπορούμε να πούμε τότε οτι γευόμαστε κάτι παράξενο ή μυρίζουμε κάτι στο κρασί. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε έχουμε μια κατάσταση γνωστή ως σφάλμα του κρασιού.

Το φως επηρεάζει το κρασί;
Ναι, το φως επηρεάζει το κρασί. Αλλά εξαρτάται από τον τύπο του φωτός, τη δύναμη του φωτός, τη διάρκεια της έκθεσης, τον τύπο του κρασιού και τον τύπο του μπουκαλιού του κρασιού.

Πώς το φως επηρεάζει το κρασί
Το φως μπορεί να αναδιατάξει τις χημικές ενώσεις του κρασιού - ακριβώς όπως το οξυγόνο και η θερμοκρασία - και να προκαλέσει σφάλματα στα κρασιά. Αυτό σημαίνει ότι το κρασί αρχίζει να αλλάζει σύσταση και η γεύση, το άρωμά του, το χρώμα και η αίσθηση στο στόμα έχουν αλλάξει ανεπανόρθωτα προς το χειρότερο.

Διαβάστε επίσης: 10 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις οπωσδήποτε alert-success
Αυτό συμβαίνει επειδή το φως προκαλεί επιτάχυνση στον σχηματισμό θειούχων ενώσεων  στο κρασί. Τα κρασιά που έχουν "πάρει" ελαφρώς,αποκτούν μια οσμή, μαγειρεμένου λάχανου, νοτισμένου χώματος, σάπιου αυγού.

Τι είδους φως επηρεάζει το κρασί;
Το άμεσο ηλιακό φως και ο λαμπτήρας φθορίου αλλά και υπεριώδους ακτινοβολίας  μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο κρασί.

Τι τύπος κρασιού επηρεάζεται από το φως;
Ενώ όλοι οι τύποι κρασιού επηρεάζονται από το φως, όσο πιο ελαφρύ είναι το κρασί, τόσο πιο εύκολα θα επηρεαστεί από την έκθεση του. Οι κόκκινοι οίνοι απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία από την έκθεση τους στο φως, αλλά έχουν επίσης μεγαλύτερη συγκέντρωση τανινών που ελαχιστοποιούν την επίδραση αυτής της έκθεσης, αν και η συγκέντρωση αυτή μειώνεται σιγά σιγά  όσο το κρασί παλαιώνει.

Διαβάστε επίσης: Πως να μην οργανώσετε τη λίστα των κρασιών σας alert-success

Ποιο είδος φιαλών κρασιού επηρεάζεται από το φως;
Οποιαδήποτε φιάλη θα προσφέρει κάποιο επίπεδο προστασίας από την έκθεση στο φως, αλλά όσο πιο σκούρα τόσο το καλύτερο.

Μια μελέτη έδειξε στους αφρώδεις οίνους οτι το λευκό διαφανές γυαλί παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευπάθεια ενώ αμέσως μετά ακολουθεί το πράσινο. Τα πιο καλά αποτελέσματα τα έχει το σκούρο πορτοκαλί γυαλί.

fos-sto-kelari

Πόσο φως είναι ικανό να πειράξει το κρασί
Κάθε ποσότητα άμεσου φωτός μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα του κρασιού. Αλλά είναι δυνατόν να ποσοτικοποιήσουμε τον αντίκτυπο που έχει ο χρόνος;

Μια μελέτη έδειξε οτι  εκθέτοντας το κρασί σε δύο λάμπες των 40-watt από μια κοντινή απόσταση περίπου 40cm , έφερε αλλοιώσεις από τις 35 ώρες ώς τις 200 ώρες ανάλογα με τον τύπο του κρασιού που μελετήθηκε και τον τύπο του μπουκαλιού στο οποίο βρισκόταν. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε επίσης οτι σε μια κάβα με τυπικό φωτισμό σχεδόν όλοι οι οίνοι αντιμετώπισαν κάποιες ελαφριές βλάβες μετά από 200-500 ώρες.

Τι είδους φωτισμός είναι καλύτερος για ένα κελάρι;
Ο φωτισμός  LEDs είναι ο καλύτερος για ένα κελάρι κρασιών. Κανένας τύπος φωτισμού δεν θα εξαλείψει πλήρως το πρόβλημα αλλά το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε φώτα LED με ρυθμιζόμενο ροοστάτη, διότι εκπέμπουν ελάχιστη θερμότητα και μπορεί κανείς να μειώσει τη φωτεινότητα όταν είναι απαραίτητο. Τα κλασσικά φώτα, ακόμα και όταν δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τα κρασιά, εκπέμπουν πολύ θερμότητα που μπορεί να αλλάξει τη θερμοκρασία του κελαριού  και να «μαγειρέψει» το κρασί.


Πώς μπορώ να προστατεύσω μια πολύτιμη συλλογή  κρασιών από την έκθεση τους στο φως;
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να την προστατέψετε από την έκθεση σε φως είναι να την αποθηκεύσετε σε ένα σκοτεινό και ελεγχόμενο από θερμοκρασία και υγρασία περιβάλλον. Ενώ το χρώμα και ο τύπος του μπουκαλιού του κρασιού μπορεί να προσφέρει κάποια άμυνα ενάντια στο φως, εντούτοις μην πάρετε τέτοιο ρίσκο. Στην τελική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαίσια αποθήκευσης, κιβώτια ξύλινα κλπ

Όταν γίνουν τα πράγματα σωστά, μπορείτε να παρουσιάσετε τη συλλογή των κρασιών σας σε όλη τη δόξα της. Όταν γίνουν λάθος, μπορείτε να μετατρέψετε ένα μπουκάλι κρασιού αξίας 500 ευρώ σε βραστό λάχανο σε χρόνο ρεκόρ. Εσείς θα δώσετε σημασία στο φως του κελαριού σας ή όχι;

Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα