Food and Beverage Blog

Η αξία της Ελληνικής διατροφής θα μπορούσε να κάνει τη χώρα γαστρονομικό προορισμό

Υπάρχουν πολλές δίαιτες που υπόσχονται απώλεια βάρους. Ενώ αυτές οι δίαιτες  βοηθούν να χάσει κανείς βάρος και βοηθούν επίσης στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς μειώνοντας το επίπεδο της κακής χοληστερόλης (LDL) δεν έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα.


elliniki-diatrofi-plate

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι όλες αυτές οι δίαιτες απώλειας βάρους έχουν βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα στα επίπεδα βάρους και χοληστερόλης, με εξαίρεση την Ελληνική διατροφή, η οποία συνεχίζει να σταθεροποιεί το επίπεδο χοληστερόλης ακόμη και μετά από μια μακρά περίοδο.Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα διεθνών ερευνητών για τον προσδιορισμό της σχετικής αποτελεσματικότητας των διατροφικών προτύπων μακροθρεπτικών συστατικών και δημοφιλών προγραμμάτων διατροφής για την απώλεια βάρους και τη βελτίωση του καρδιαγγειακού παράγοντα κινδύνου σε ενήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «The BMJ» αποκάλυψαν ότι σχεδόν κάθε δίαιτα απώλειας βάρους έχει ως αποτέλεσμα κάποια απώλεια βάρους και καλύτερο συντελεστή καρδιαγγειακού κινδύνου για μια περίοδο περίπου έξι μηνών, αλλά μετά από 12 μήνες, το σώμα ανακτά ένα μεγάλο μέρος του βάρους που χάθηκε, και οι περισσότεροι από τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου επανέρχονται στα αρχικά τους επίπεδα.

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κυρίως στις διατροφικές συνήθειες των χωρών της Νότιας Ευρώπης, ωστόσο προέρχεται κυρίως από υγιεινές διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις των Ελλήνων.

Μόνο η Μεσογειακή - Ελληνική διατροφή κράτησε το επίπεδο LDL στο χαμηλό του σημείο.

elliniki-diatrofi-plates-on-table

Η ελληνική διατροφή δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός τρόπος για να φάτε, να πιείτε και να ζήσετε, αλλά είναι επίσης ένας ρεαλιστικός και βιώσιμος τρόπος για να μειώσετε τις ασθένειες, τις φλεγμονές και ένας τέλειος τρόπος διατήρησης ενός υγιούς βάρους. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι περισσότεροι κορυφαίοι γιατροί και διαιτολόγοι παγκοσμίως προτείνουν να ακολουθήσετε μια ελληνική διατροφή!

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γαστρονομικός προορισμός
Για την Ελλάδα, η ανάπτυξη της  ως ένα κέντρο γαστρονομικού προορισμού, δεν αρκεί απλά να έχει νόστιμη τοπική κουζίνα. Θα πρέπει να γίνει προσεκτικός σχεδιασμός ώστε να παρέχονται στους τουρίστες σύγχρονες εμπειρίες Ελληνικού φαγητού, οι οποίες, να δίνουν τη δυνατότητα να γευτεί το παλιό, το παραδοσιακό αλλά και την καινούργια δημιουργική Ελληνική κουζίνα. Όλα αυτά σε τίμιες και λογικές τιμές.

Οι προσφερόμενες ελληνικές υπηρεσίες πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου. Πρέπει να προσελκύσουν επισκέπτες λόγω της ποιότητάς τους, προκειμένου οι άνθρωποι να μιλούν ιδιαίτερα για τις εμπειρίες τους και να το προτείνουν σε άλλους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Αν λάβουμε υπόψιν την ειδική σχέση των Ελλήνων με το φαγητό, θα καταλάβουμε ότι αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, οι Έλληνες έχουν δείξει στους επισκέπτες τους μια υπέροχη αυθεντική φιλοξενία, προσκαλώντας τους να φάνε μαζί στην εστία τους.

Αυτή η πράξη, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τους Έλληνες, είναι μια πράξη υπέρτατης φιλοξενίας που μας πηγαίνει κατευθείαν στα βάθη της Αρχαιότητας και στον Ξένιο Δία.

elliniki-diatrofi-bowl-of-salad
Το καλωσόρισμα των επισκεπτών μας σε ένα γεύμα ή δείπνο ήταν πάντα ένας τρόπος για τους Έλληνες να δείξουν ότι είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

Βασικοί κανόνες που πρέπει να θυμάστε

  • Φάτε φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
  • Αντικαταστήστε το βούτυρο με υγιές ελαιόλαδο.
  • Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι για να προσθέσετε γεύση.
  • Περιορίστε το κόκκινο κρέας όχι περισσότερο από μερικές φορές το μήνα.
  • Τρώτε ψάρι και πουλερικά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Πιείτε κόκκινο κρασί με μέτρο (προαιρετικό).
  • Για καλύτερα αποτελέσματα, συμπεριλάβετε επίσης τη σωματική δραστηριότητα και απολαύστε τα γεύματα μαζί με την οικογένεια και τους φίλους σας.
Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα