Food and Beverage Blog

Συμβουλές για αποδοτική εργασία από το σπίτι κατά τις μέρες του ιού


Η εργασία εξ αποστάσεως είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι επιθυμούσαν πάντα να κάνουν, αλλά λίγοι πραγματικά τo είχαν δοκιμάσει ως τώρα. Τουλάχιστον τώρα που η παγκόσμια ανησυχία γύρω από τον ιό, έχει αναγκάσει εκατομμύρια πολίτες να εργαστούν από το σπίτι, πρέπει να κρατηθούμε παραγωγικοί

Η εργασία εκτός γραφείου απαιτεί τεράστια πειθαρχία. Για παράδειγμα, το να πατήσει κανείς αναβολή στο ξυπνητήρι του είναι πολύ πιο εύκολο όταν δεν χτυπάει κάρτα στη δουλειά. Το να πάρει κανείς τον καφέ του και να δει λίγο τις πρωινές ειδήσεις και μετά λίγο από ένα πρωινό ενημερωτικό πρόγραμμα, μπορεί να τον βγάλει ένα δίωρο περίπου, εκτός του κανονικού προγράμματος του.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι μικρές παραχωρήσεις μπορούν να περιορίσουν την παραγωγικότητα, προκαλώντας επιπλέον άγχος, ενοχές, αυτοκατηγορία τα οποία θα πρέπει πάσει θυσία να αποφύγουν οι άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν από το σπίτι.

Στην πραγματικότητα όμως όταν η εργασία από το σπίτι γίνεται σωστά,υπάρχει περίπτωση, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι να καταφέρουν  να είναι πιο παραγωγικοί από όσους βρίσκονται σε ένα γραφείο.

Εάν αγωνίζεστε να αντιμετωπίσετε τη νέα σας πραγματικότητα ή απλά χρειάζεστε κάποια έμπνευση για να είστε πιο παραγωγικός από το σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για να παραμείνετε αποδοτικοί ενώ εργάζεστε εξ αποστάσεως.

1. Διατηρήστε συνεκτικό πρόγραμμα
Το έχω βάλει πρώτα, γιατί είναι το κλειδί. Ακριβώς επειδή δεν πηγαίνετε με φυσικό τρόπο στο γραφείο δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθείτε εντελώς από το χρονοδιάγραμμα που ακολουθούσατε πριν. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η διατήρηση της συνέπειας μπορεί να σας βοηθήσει στην διατήρηση σωστής νοοτροπίας ώστε να έχετε μια παραγωγική και επιτυχημένη εργάσιμη μέρα.

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να προσποιηθείτε ότι έχετε στην πραγματικότητα κάπου να πάτε. Αποφύγετε τις αναβολές στο ξυπνητήρι. Κάντε ένα ντους και ντυθείτε. Πιείτε λίγο καφέ. Βασικά, κάντε όλα όσα θα κάνατε πριν ξεκινήσετε σε μια κανονική εργάσιμη ημέρα. Μόνο αφού κάνετε όλα αυτά θα ανοίξετε τον υπολογιστή σας. Όχι πιο πριν. Θα εκπλαγείτε με το πόσο επικεντρωμένος θα είστε , όταν έχετε λειτουργήσει έτσι ως εκείνη τη στιγμή.

Το χρονοδιάγραμμα δεν ισχύει μόνο για το πρωί. Χρειάζεται συνέπεια σε όλη την ημέρα. Προσπαθήστε να αντιγράψετε τα πράγματα που κάνατε στο γραφείο. Για παράδειγμα, εάν τρώγατε μεσημεριανό  σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, προσπαθήστε να τηρήσετε αυτό το πρόγραμμα στο σπίτι. Εντάξει δεν λέμε να το φάτε σε τάπερ, φάτε το κανονικά σε πιάτο. Εάν πηγαίνατε στο γυμναστήριο μετά την εργασία, κάντε το την ίδια ώρα, με ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι και συνεχίστε κανονικά αυτή τη ρουτίνα.


2. Περιορίστε τη διάσπαση προσοχής 
Η εργασία από το σπίτι παρουσιάζει πολλές περισπασμούς που κανονικά δεν θα βρείτε σε ένα περιβάλλον γραφείου. Για όσους μόλις άρχισαν να εργάζονται εξ αποστάσεως, πιθανότατα έχετε απομονωθεί σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού. Μην δοκιμάσετε το σαλόνι ή την κουζίνα όταν έχετε οικογένεια ή σύντροφο ή κάποιον συγκάτοικο. Είναι εύκολο να χάσετε τον ειρμό της σκέψης σας όταν οι άλλοι, συγκάτοικοι ή παιδιά βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, ακόμα κι όταν δεν απευθύνονται σε εσάς. Το αυτί σας πιάνει τις συνομιλίες και το μυαλό φεύγει από το στόχο.

3. Μην νιώθετε ενοχή να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο
Σε ένα περιβάλλον εργασίας, έχετε την πολυτέλεια και την άνεση να πάτε στο γραφείο ενός συναδέλφου για να συζητήσετε πώς να εκτελέσετε μια εργασία ή να του θέσετε ερωτήματα που προκύπτουν. Σε μια απομακρυσμένη κατάσταση όμως, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Από την εμπειρία μου, έχω  διαπιστώσει ότι η χρήση του email για ανταλλαγή πληροφορίας είναι μεν αποτελεσματική, όταν όμως πρέπει να απαντηθούν άμεσα κάποια πράγματα είναι καλύτερο το τηλέφωνο.
Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε τη βιντεοκλήση, για να βλέπετε το πρόσωπο με το οποίο μιλάτε! Πολλές φορές, μια συνομιλία πέντε λεπτών μέσω Skype ή άλλου λογισμικού όπως Messenger ή Viber , μπορεί να σας γλυτώσει από 40 λεπτά ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

4. Βρείτε τρόπους για να οικοδομήσετε επικοινωνία
Όταν βρίσκεστε σε ένα γραφείο, καλώς ή κακώς νιώθετε οτι κάπου ανήκετε. Έχετε κάποια κοινά βιώματα με τους άλλους και αυτό σας συνδέει κατά κάποιον τρόπο. Δουλεύοντας από το σπίτι, αυτή η ψυχολογία της ομάδας, αρχίζει να θολώνει και να ξεθωριάζει. Μπορεί κάποια στιγμή να βρεθείτε
σε μια κατάσταση που να μην ξέρετε για ποιον δουλεύετε και τι κάνετε. Η ψυχολογία λειτουργεί περίεργα κάτω από ορισμένες συνθήκες. Φροντίστε να κρατάτε την επαφή, τηλεφωνικά ή με βιντεοκλήση και να συζητάτε και κάποια πράγματα που δεν αφορούν άμεσα τη δουλειά. Όπως το κάνατε και στο γραφείο άλλωστε.

5. Βάλτε όρια εντός και εκτός
Για να αποφύγετε τον εκνευρισμό και την απογοήτευση, γνωστοποιήστε σε όλους στο σπίτι το πότε βρίσκεστε σε κατάσταση εργασίας και πότε μπορείτε να χαλαρώσετε και να ξοδέψετε χρόνο με την οικογένεια. Το ίδιο όμως να κάνετε και με τους συναδέλφους. Δεν θα μαντρώσετε την οικογένεια όλο το πρωί και οι συνάδελφοι σας θα σας καλούν ότι ώρα θέλουν το βράδυ για δουλειά.
Φυσικά, θα υπάρχουν πάντα περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να απαντήσετε σε ένα πιεστικό email ή τηλεφωνική κλήση, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί μόνο σε ακραίες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Εάν το επιτρέπετε συχνά,  η ομάδα και οι πελάτες σας θα σας θεωρούν δεδομένο.


6. Πάρτε κάτι από όλο αυτό
Σας ενθαρρύνω να εξετάσετε το θέμα του εγκλεισμού ως μια ευκαιρία να συμφιλιωθείτε με την ταλαιπωρία αυτή και να κάνετε κάτι χρήσιμο με όλον αυτόν τον χρόνο που σας έχει δοθεί. Ασχοληθείτε με περισσότερα αγαπημένα πράγματα ή  μείνετε περισσότερο με αγαπημένα πρόσωπα. Αντλήστε το όποιο καλό μέσα από το κακό που μας βρήκε.

Συμπέρασμα
Εντάξει θα υπάρξουν και παρασπονδίες. Θα κοιμηθούμε και μια φορά λίγο παραπάνω γιατί τη νύχτα δεν μας κολλούσε ύπνος, θα δούμε και μια εκπομπή στην τηλεόραση με τον καφέ στο χέρι, αλλά ας είναι εξαίρεση. Μην το κάνετε σύστημα. Πειθαρχήσαμε να μείνουμε μέσα όπως επιβάλλουν ο ΕΟΔΥ, ας πειθαρχήσουμε όμως κι εδώ μέσα όπως επιβάλλει ο εαυτός μας, ώστε να μείνουμε με καθαρό μυαλό και να μην αποκτήσουμε ψυχικά νοσήματα.

Καλή υγεία σε όλους!

Νεότερη Παλαιότερη

Προωθούμενο μήνυμα